Британският в. Таймс: Борис Джонсън уби собствената си сделка за Брекзит

  • 23 октомври 2019 10:14

  • 1919
  • 0
Британският в. Таймс: Борис Джонсън уби собствената си сделка за Брекзит
© Getty (архив)

Лидерите на страните от Европейския съюз може да бъдат принудени да се съберат на спешна среща, нежелана за всеки от тях, пише днес вестник "Дейли телеграф". Това ще стане в случай че френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на наистина възразява на препоръката на Доналд Туск Брекзитът да бъде отложен с три месеца.

Председателят на Европейския съвет е заявил, че удължаването на крайния срок, в който Обединеното кралство ще напусне ЕС, трябва да бъде одобрено с писмена процедура, без да се налага нова среща на върха в Брюксел, припомня изданието. Но според цитирани от него дипломатически източници такова решение може да бъде взето само ако ръководителите на 27-те лично се споразумеят за размера на срока.

Сред обсъжданите варианти е удължаване с три месеца до 31 януари 2020 г., както предвижда законодателен акт на британския парламент. Удълженият срок би бил автоматично прекратен, когато Камарата на общините и след това Европейският парламент одобрят споразумението за раздялата, отбелязва всекидневникът.

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е уби собствената си сделка, след като унищожи доверието към парламента, констатира "Таймс". Според вестника, ако британският премиер беше прекратил преструвките и бе решил да бъде открит и честен спрямо парламента и бе декларирал, че ще спазва парламентарната процедура, той щеше да прокара своята сделка, без да губи вота за "поправката на Летуин" (която задължава премиера да поиска отсрочка за Брекзита, ако Камарата не одобри сделката) и без да губи вота за графика за приемането на закона за Брекзита.

Според "Таймс" британският парламент може да функционира единствено на основата на доверието - доверие, че правилата и процедурите ще бъдат спазвани така както самият парламент ги е определил да действат. Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и Даунинг стрийт 10 разрушиха това доверие и така сега имаме депутати, опасяващи се, че премиерът ще прибегне до някоя неясна парламентарна процедура, така че изобщо да подмине парламента. Това не е начинът, по който може да бъде управляван един парламент, и това със сигурност няма да проработи, заключава вестникът.

Камарата на общините не трябва да губи спечеленото ценно време и опозицията трябва да се обедини около един план, пише в редакционна статия "Гардиън". Според изданието снощи парламентът успешно е сложил спирачка върху опита на премиера да прокара Брекзита набързо.

С опитите си да прокарат бърз Брекзит и да осмиват цялата опозиция като участници в заговор за оставането в съюза премиерът и съюзниците му се надяваха да има достатъчно подплашени и изтощени депутати, които да подкрепят едно споразумение, далеч по неблагоприятно от предложеното от Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в. Този план се провали и сега парламентаристите, които са против концепцията на Джонсън за нерегулирана и откъсната от традиционните си търговски партньори Великобритания, разполагат с още време. Те трябва да се възползват от него, заключава "Гардиън".

"Хъфингтън пост" се пита защо Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и Брекзитът са "между Рая и Ада" и подчертава, че ключовият въпрос е дали премиерът иска избори през зимата или през пролетта. В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзитът, Джонсън постигна нещо, което Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в не успя - той преодоля първата парламентарна пречка. Но след няколко минути бе блъснат във водата, пише изданието.

Само преди шест седмици Джонсън се заричаше, че няма да допусне отлагане на Брекзит след 31 октомври. Сега обаче сериозно се замисля дали да предизвика бързи избори или да прекрачи крайния срок, изтичащ на Хелоуин, констатира изданието.

 

Последвайте канала на

БТА
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини