Руският посланик в САЩ: Стокообменът ни с Америка се е увеличил въпреки санкциите

  • 03 септември 2019 09:06

  • 296
  • 1
Руският посланик в САЩ: Стокообменът ни с Америка се е увеличил въпреки санкциите
© Getty (архив)

Независимо от антируските санкции, стокообменът между САЩ и Русия е нараснал през първото шестмесечие от тази година с 14 на сто и е достигнал 13,8 милиарда долара.

Американски бизнесмени инвестират все повече в Далечния изток на Русия и смятат да участват в експлоатацията на газовите находища на остров Сахалин. Това разказва в интервю за "Известия" в навечерието на Петия Източен икономически форум (ИИФ) посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов. Форумът ще протече от 4 до 6 септември във Владивосток с участието на президента Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През.

Сред отраслите с перспективи за съвместни руско-американски проекти той посочва добива на природен газ (Сахалин и полуостров Ямал), хранителната промишленост, производството на целулоза, добива на морски продукти. Отбелязва и нарастващия интерес към Далечния изток сред туристите от САЩ. Русия пък се стреми към подновяване на постоянните полети между Аляска и граничните руски региони - в момента въздушният трафик зависи от сезона. Политиката на Вашингтон спрямо Русия се втвърдява, но американският бизнес демонстрира намерение да остане на изгодния за него руски пазар. Същевременно потенциалът на руско-американското сътрудничество в икономиката и хуманитарната сфера още далеч не е разкрит докрай. Според московската дипломация тези насоки от сътрудничеството не бива да стават заложници на политическите противоречия, изтъква посланикът на Русия в САЩ.

Основната новина от започващия утре Източен икономически форум е, че китайската тема се измества на заден план в сравнение с двустранните преговори между Русия и азиатски
държави и международните дискусии по азиатските проблеми, пише "Комерсант".

Затова пък изненадващо представителни ще бъдат този път делегациите от страни в Югоизточна Азия като Малайзия и Сингапур, посочва вестникът. Очакваното посещение на малайзийския министър-председател Махатхир Мохамад ще бъде по-скоро опознавателно, затова пък сингапурският вицепремиер Тарман Шанмугаратнам ще обсъди с руските си домакини конкретни финализиращи стъпки към създаването на зона за свободна търговия.

В навечерието на тазгодишния ИИФ като цяло е решена задачата за създаване на привлекателен инвестиционен климат в Далечния изток. Време е с инвестиции отвън в региона да се формират центрове за икономически растеж, най-вече в селското стопанство, туризма и минното дело, посочва пред "Комерсант" Леонид Петухов, генерален директор на Далекоизточната агенция за привличане на инвестиции и подкрепа на износа.

Освен чисто конюнктурните причини, сред възможните причини за "некитайския" характер на поредния ИИФ е стремежът на Русия да демонстрира собствен дневен ред за развитие в Азиатско-Тихоокеанския регион, алтернативен на китайската програма "Един пояс - един път", свързана доста косвено с руския Далечен изток. А може би става дума за взаимен опит на Русия и на Китай демонстративно да се раздалечат на една стъпка и да проследят взаимната и международната реакция - резултатите от ИИФ ще покажат доколко идеята е изгодна за Москва или Пекин, разсъждава "Комерсант".

 

БТА
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.03 | 12:47

1

По този начин, Тръмп работи Европа. Подлец, натисна Европейците да наложат санкции на Русия, а той подмолно си прави яка търговия.

Добави коментар

Водещи новини