Руска медия: Готова ли е Беларус да падне в обятията на Запада?

  • 30 август 2019 09:16

  • 943
  • 2
Руска медия: Готова ли е Беларус да падне в обятията на Запада?
© Getty (архив)

Готова ли е Беларус да падне в обятията на Запада?, пита се в заглавие руският в. "Известия".

"Минск смята да активизира сътрудничеството с Вашингтон в противовес на Москва", отбелязва ежедневникът, коментирайки вчерашната визита в беларуската столица на Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Белия дом, прочут с упорития си нрав привърженик на твърдите външнополитически мерки.

С оглед периодичното изостряне на отношенията между Минск и Москва беларуският лидер Александър Лукашенко все по-активно взе да търси нови външнополитически перспективи. Напоследък Минск бе посетен от американски помощник-държавен секретар, генерали и дипломати от САЩ. Вашингтон спомена дори за затопляне в отношенията. Означава ли това, че Минск е поел курс към Запада и рано или късно ще повтори съдбата на Украйна, разсъждават експерти на изданието.

"Лукашенко се хвърли да възстановява отношенията със САЩ", заявява електронният в. "Дни" и припомня мнения на коментатори: "Бащицата" постепенно обръща гръб на Русия. Визитата на Болтън е сигнал до беларуското ръководство, че САЩ са готови да обърнат нова страница в двустранните връзки, и Лукашенко ще държи "американската карта" в резерв - в случай че се появят нови трудности с Русия, прогнозира политологът Андрей Кортунов. Това е геополитически позор за Москва, убедени са анализатори от Телеграм канала "Булба престолов". През управлението на Лукашенко Беларус се превърна в бойно поле за схватки между американските демократи и републиканците, между европейците и китайците. "Само Русия не присъства в Беларус, макар Русия да плаща за всичко там" - и ако не може да стегне юздите на Лукашенко, "дребен васал, който носи щети", Москва със сигурност няма да бъде уважавана на световната арена, смятат експертите, цитирани в "Дни".

САЩ и Беларус затварят страницата на миналото, констатира в заглавие вестник "Комерсант" по повод изразено от Лукашенко пред Болтън желание "да обърнем тази лоша страница и да отворим нова глава".

Двамата обсъдиха все още действащите санкции срещу Беларус и заплахите за нейния суверенитет и териториална цялост. Западът наложи санкции на Минск през 2006 г. след президентски избори, станали повод за обвинения от страна на САЩ и ЕС в нарушаване на човешките права и подронване на демократичните институции. През 2007-2008 г. ЕС и САЩ въведоха нови санкции срещу предприятия от страната, но през 2015 г. - след нови президентски избори в Беларус и освобождаване на политзатворниците, повечето санкции бяха замразени, напомня руският всекидневник.

Срещата с Болтън не бе последвана от конкретни решения, но в самата нея експерти съзряха доказателство, че конфликтът между Вашингтон и Москва остава в миналото - не на последно място заради "руската заплаха", спомената от американския гост, се казва в статията. Посещението на Болтън - "безпрецедентно събитие", може да подобри двустранните дипломатически връзки и търговско-икономическите отношения, смята беларуският наблюдател Юрий Шевцов. "Комерсант" припомня, че Беларус обмисля в момента покупки на американски петрол за своите рафинерии.

Според руския анализатор Андрей Суздалцев Лукашенко ще използва визитата на Болтън за натиск срещу Русия в смисъл: ако тя не ни храни, ще сложим база на НАТО недалеч от Смоленск. Русия иска от Беларус по-тясна икономическа интеграция, но Западът и самата Беларус виждат тук атака срещу нейния суверенитет. Западът обаче разглежда и сценарий, при който след 2024 г., когато президентският мандат на Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През приключва, той ще оглави новосъздадено държавно образувание, обединяващо Беларус и Русия, заявява Суздалцев. Според експерти на вестника Минск държи на този фон да демонстрира, че има Вашингтон за съюзник.

Евентуалното сближаване на Беларус със САЩ няма автоматично да означава отдалечаване от Москва - Минск ще продължи да балансира. Кремъл също е убеден в това, смята "Комерсант" и цитира говорителя на Путин Дмитрий Песков, заявил, че бъдещата петролна сделка между Беларус и САЩ е "въпрос на икономическа целесъобразност и всяка страна самостоятелно взема решение".

Самият Лукашенко направи вчера жест към Москва, като отказа да посети Варшава за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война. Източник на полското издание "Жечпосполита" обясни мотива - Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През не е поканен в Полша, добавя "Комерсант".

Москва е убедена, че завоят на Запад, с който обича да заплашва Лукашенко, не изглежда много реалистичен: беларуският лидер няма готовност за политически реформи и промени в държавното управление. Същото важи и за заплахите Беларус да се изтегли от всички евразийски структури - икономиката на страната е твърде силно свързана с Москва, отбелязва "Известия".

"На този фон визитата на Болтън може да даде в ръцете на Минск коз в преговорите с Москва, но все пак Беларус не бива да си прави илюзии", коментира политологът Андрей Кортунов. Според него не се очаква сериозно рестартиране на беларуско-американските отношения. Кортунов е убеден, че САЩ няма как да отслабят позициите на Русия на газовия пазар, тъй като американският шистов газ е по-скъп и изисква преди доставките да се изгради цялата необходима инфраструктура. Беларус освен това няма излаз на море и ще бъде принудена да внася това гориво през Полша или Литва. Сиреч беларусите явно не ще могат да купуват горива от САЩ на същите цени, както от Русия. Това обаче не пречи Минск да се надява на заеми и инвестиции, а също и на сътрудничество с Вашингтон във военната и дипломатическата сфера, заключава "Известия".

БТА
943 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мдам

2019.08.30 | 11:50

2

руснаците правят струват, предават всичките си съюзници, после реват, че те ги били предали.

2019.08.30 | 11:42

1

Това, че Беларус ще се присъедини към ЕС и НАТО го виждат и малките деца. Въпросът е, след колко време Русия ще се присъедини? Ерата Путин безвъзвратно си отива.

Добави коментар

Водещи новини