Защо пожарите в Амазония са всъщност нещо хубаво?

[…]и третата част от дърветата изгоря, и всичката зелена трева изгоря.
Затръби и вторият Ангел, и като че голяма планина, пламнала в огън, се срина в морето

 

~ Откровение на свети Йоан Богослов 8:7-8

 

Защо пожарите в Амазония са всъщност нещо хубаво...?

Защото елементарното, плиткоумно, алчно, грабливо, унищожително, лигаво, безполезно човечество се доближава със свръхскорост към очевидно предсказуемия си финал. И ще освободи планетата от присъствието си.

Откровението на свети Йоан Богослов, което е последната част на Библията, е известно още и като…

… Апокалипсис.

*

Разбира се, че пожарите в Амазония не са нищо хубаво! Нито за обитателите на дъждовната гора, нито за нас – останалата част от така или иначе самоубийственото човечество. 

Хубави са само в онази антиутопия, да – в която паразитите (ние) изчезват най-после. Хубави са и в очите на бразилския президент Болсонаро; свитата му; и Доналд Оранжевия Тръмп. И подобните на тях.

След като вече ни стана ясно, че едни от големите „играчи“ на световната политическа сцена изглежда си мислят, че си играят в пясъчник; и алчността, наглостта и дебелокожието им не знаят граници, се видя, че няма смисъл…

… няма смисъл да апелираме към разума или емпатията им. Мислим си: „ама те не осъзнават ли, че убиват своята планета и унищожават и себе си така!“ 

Не, не мислят, не, не осъзнават, не, не им пука.

Все едно да чакаме паразитите да се опомнят и да спрат, да си кажат: „хей, това не е хубаво“ и да престанат да унищожават организма-приемник. Няма да се случи.

Решението е друго: трябва да намерим начин да им противодействаме. Да им противодействаме, а не да апелираме към разума и емпатията им и да чакаме да се осъзнаят. Няма да се осъзнаят. 

*

Коментирайки пожарите в Амазония, много от нас изтъкнаха: 1). Като причинител – умишлената човешка намеса; 2). Като подклаждащ/поддръжник – умишленото бездействие на властта, защото пожарите са в интерес на земевладелци, които искат да превърнат дъждовната гора в пасища или мини. Земевладелци с дълбоки джобове, от които тече в устите на президента и свитата му. 

И докато мнозина си казваха: „Не е възможно да е вярно, прекалено зловещо звучи. Вероятно е случайност и всичко други е само теория на конспирацията“, то ето какво ни каза РЕАЛНОСТТА: 

Специална комисия в бразилския конгрес одобри конституционни промени, предвиждащи отпадане на забраната за индустриално земеделие в защитените индиански резервати в Амазония.

Getty Images

 

[…]Болсонаро защитава идеята, че освен земеделски потенциал защитените територии имат огромни количества полезни изкопаеми, които трябва да бъдат добити, въпреки несъгласието на местните общности“. 

Болсонаро прекалено дълго време не предприемаше мерки, а изпрати войската да се справи с пожарите, ЕДВА СЛЕД КАТО го притиснаха и заплашиха с бойкот на продукцията от страната му и търговските взаимоотношения с големите пазари. 

Толкова много поражения можеха да се спрат, толкова огромни територии можеха да се спасят, толкова много животни щяха да са живи, само ако на Болсонаро му пукаше за Амазония поне на една десета от това – колко му пука за рейтинга и скапаното му его! Или ако не се гушеше с „благодарности“ от крупни фермери и бизнесмени за това, че с бездействието си им „отваря“ нови земи за експлоатация – без някаква си там джунгла, индианци, животни и околна среда да им пречат!

 

Тези земи, особено в Амазония, са най-богатите в света на злато и магнезий. Безсмислено е да защитаваме тези територии заради индианците“   ~ Болсонаро през 2015 г.

Абсолютно същата ситуация съществува в САЩ в годините веднага след Гражданската война – след 1865 г. 

Неприкосновена индианска територия, обещана от правителството ----> златен залеж ----> правителствени войски ----> война с индианците… 

Ходът на събитията е лесно предсказуем, разбира се. А Болсонаро, изглежда, е фен на Дивия Запад…

Внимателно гледайте какво правят крайнодесните популистите по света и мислете, мислете, мислете! – те са от един калъп навсякъде. 

А ето така работят популистите по света:

Ако одобрим тези резервати, агробизнесът ще бъде унищожен и с икономиката ни е свършено", заяви Болсонаро пред журналисти преди комисията в конгреса да излъчи предложението за конституционни промени“.

Ето така работят – със заплахи и всяване на паника. Знаете ли кой още работи по същия начин? Телефонните измамници. Какво е общото помежду им? Това, че са измамници и те знаят, че са измамници, ето защо притискат хората, за да не им позволят да разсъждават – искат да ги подтикват да вземат грешни решения, продиктувани от паника и уж притискани от времето и кризата. 

Грешните/лошите за хората решения са добри за измамниците. Затова всяват паника. 

Когато има реална криза обаче, Болсонаро не изглежда така притеснен… както сме всички ние – останалите хора по света!

Той намира време да се гъбарка с нас:

Болсонаро иска извинение от Макрон, за да приеме помощта от Г-7“ 

(!!!)

Седи, плези ни се и казва: „накарайте французина да ми целуне ръка, иначе ще изгоря Амазония… та-та-да-да-даааааа-даа“.

И докато никой не шамароса през устата лигавото мамино синче с кибрита в ръка, то ще си прави каквото си иска. 

Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в Амазония“. 

*

Знаете ли как наричат Болсонаро? На името на другото политическо бебе – наричат го Тропическия Тръмп

Болсонаро благодари на Тръмп“…

За какво намери да му благодари? 

„Бразилският президент Жаир Болсонаро благодари на американския си колега Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за изразената от него подкрепа в разгара на кризата с пожарите…“

Каква подкрепа? Какво? Кога? Какво? О, Тръмп е пуснал в Twitter: „Опознах добре президента Болсонаро покрай делата ни с Бразилия. Той работи усилено по пожарите в Амазония и във всички случаи върши чудесна работа за хората в Бразилия…“

A-a-a-a, благодарил му е за туитването!

А когато му предложиха истинска помощ, я отказа, тропайки с краче, защото френското другарче го обидило и другите дечица в пясъчника му се смеели, че е с наакани гащи.

Милият той. Нали го играеше мачо, а не истерична тийнейджърка. Какво стана…?

Не случайно един от най-популярните хаштагове за Болсонаро е #EleNão – #НеТой. Още отпреди, но както и да е. 

О, и да не забравяме какво ВСЪЩНОСТ каза Тръмп: „[…]Той работи усилено по пожарите в Амазония“. Работи усилено по пожарите. М*мка му!, прав е. Наистина работи усилено по пожарите и поддържането им.   

„Крайнодесен популист“ и „Грижа за околната среда“ са думи, които вървят заедно като: „Амазония“ и „Пожар“. 

Pixabay

 

Оранжевия Доналд беше единственият световен лидер, който пропусна заседанието на Г-7 за климатичните промени. 

Жест, който означава няколко неща, като най-важните от тях са демонстрация на: 1). Незаинтересованост по отношение на климатичната катастрофа и Глобално затопляне, което Тръмп нарича фалшиви новини, и 2). Коленопрекло̀нно изпълнение на дълга си към финансиращите го корпорации, отговорни за унищожението на планетата. Верен им е! 

Въобще не се заблуждавайте, че тези хора не знаят какво правят и какво ни причиняват! Не случайно всички те си купуват къщи, вили, имоти в чисти крайчета на света, незасегнати ОТ ТЯХНАТА дейност – девствени плажове, тучни ливади, планински курорти…

И докато пропуска заседанието на Г-7 за околната среда, защото не му дреме, Тръмп се прочува по света с това, че иска да купи Гренландия; да използва ядрени оръжия, за да предотвратява урагани (…!); и нарича себе си „Избрания“ – с препратки към Иисус и това, че е царят на Израел… 

Pixabay

 

Ами не случайно се появиха коментари из мрежата, като следния: „Ако дядо ти започне да плямпа, че ще купува държава и че е „Избраният“, най-малкото, което ще направиш, е да му прибереш ключовете за колата, нали!“ 

И как, по дяволите, така чудесно се разбират помежду си подобни хора, като Болсонаро и Тръмп, наистина ли тия се „надушват“? Някакво споразумение ли има, гласно или негласно между всички крайнодесни, фашизоидни, чугунени глави по тоя свят – да се подкрепят един друг?

*

А, между другото, ако се чудите коя диета е най-щадяща околната среда и сте се спрели на веганството, да ви кажа, че бъркате. Най-щадящата и полезна за околната среда диета изглежда ще се окаже канибализмът! 

 

И видях, и ето сив кон, и върху него ездач, чието име беше смърт; и адът следваше подире му; и им се даде власт над четвъртата част на земята - да умъртвяват с меч и глад, с мор и със земни зверове.
 

~ Откровение на свети Йоан Богослов 6:8
 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Ще стане ли Зоран Заев отново премиер в Скопие?

Ще стане ли Зоран Заев отново премиер в Скопие?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.