Смеят ни се, докато ни горят на кладата

Те имат полиция с палки и армия с оръжия, държавните ресурси, парите от хазната, танкове, хеликоптери; ние…
… ние имаме мирните протести и плакатите. 

Усещате ли накъде отиват нещата?

Война е, това поне е ясно. И тук вече не говорим за идеали и политически предпочитания, форма на управление, религия, култура и жизнен стандарт. Тук говорим за живот и смърт. Елементарни закони на природата – трябва да се храниш, да дишаш, да живееш в НЕотровна среда, да пиеш вода. Не го ли правиш – умираш. Толкова е просто!

Амазония гори. 

Белите дробове на планетата ни горят.  

*

Сибир все още не е загасен! Властите там решиха да се правят на ударени и да не взимат мерки сума време, защото, видите ли, огънят бил в далечни ненаселени места. А дивата природа? Не ни интересува дивата природа, ние сме дива порода! И какво стана? Случващото се изведнъж се оказа извън всякакъв контрол и ги ухапа отзад! Щетите са неизмерими! 

Точно в момента, в който смятахме, че не може да стане по-зле… то стана катастрофално по-зле! Всичко около нас отива по дяволите, защото алчните ръчички не знаят спирка, а алчните усти не знаят насищане. Но не са премерили залъкът дали…

… може да излезе от другия край. Този път май вече ще е край. Или ще сложим край на този начин на управление на цивилизацията ни или планетата ще го направи вместо нас. 

Не бързайте, разбира се, имате още няколко години да се порадвате на живота, такъв какъвто го познавате. После идва страданието и болката. 

Смятахме, че не може да стане по-зле. Толкова беше СТРАШНО. И изведнъж… това! Все едно да дойде най-студената зима в историята, а ние да си изхвърлим дрехите и да изгорим къщата си, за да живеем голи на открито. Амазонската джунгла се грижи за въздуха ни, за климата ни. Когато целият свят се задъхва, ние ампутираме белите си дробове. Може би не сте го разбрали, защото в България климатът ни пощади, но в света лятото на 2019 г. беше най-горещото, откакто съществува история на температурните измервания. И сега…

Защо ли? От алчност. Това, което правят крайнодесните популисти навсякъде по света, прави и крайнодесният (при тях няма изключения!) президент на Бразилия Болсонаро. Унищожава и тъпче в джобовете си. В Бразилия има едно такова нещо, което наричат Болсонаризъм. А всички знаем… особено ние – в тази част на света – знаем, че когато една политическа система и начин на управление се нарича „-изъм“, към който има прикрепено името на живия действащ диктатор… нещата обикновено се скапват и облагодетелстват малцина за сметка на всички останали и всичко останало. Те мярка не знаят. Докато не умрат, те грабят. И в предсмъртния си гърч протягат сгърчена ръчичка, за да грабят. 

Жаир Болсонаро

 

Кога хората ще разберат, че популистите съществуват САМО, за да служат на самите себе си? Иска ви се да вярвате в обещанията и думите им? И никой не се сеща да се осъмни? И винаги разчитат на страховете и омразата на хората, разпалвайки я – било на расова основа, било на религиозна, било то на „Да направим тая държава велика отново“ и т.н. 

Плашат ви с Торбалан, а ви обещават вечерни срещи с феи, еднорози и пътешествие до Атлантида. И когато дойдат на власт, защото сте били достатъчно наивни, маските падат. Май*ата им и на хората, и на обещаните еднорози! 

Как да ги разпознавате ли? Когато някой прекалено много се пали, много вика, опитва се да го играе „народен човек“ – той най-вероятно ви будалка. Ако някой ви действа повече на емоциите, отколкото на разума – значи е популист и иска да ви използва. Толкова е просто!

Както направи и Болсонаро. Когато Рикардо Галвао – който беше шеф на Националния институт за космически изследвания в Бразилия – разпространи стряскащи сателитни снимки, на които се вижда как джунглата се топи с неизмоверна скорост, ЗАРАДИ СЕЧ!, президентът го уволни. Уволни го, да. Просто го уволни. 

Галвао показа снимки, на които се виждат огромни петна от обезлесена земя, заради изсичането. Президентът Болсонаро нарече данните „лъжа“ и уволни Галвао. Това беше преди пожара. 

Според бразилската писателка и журналистка Елиане Брум в Бразилия има изкуствено създаване на вътрешна (уж) опозиция и в правителството, и в администрацията – фракции, които уж се противопоставят една на друга и така се създава маска на фалшиво различие и фалшиво разнообразие, а всъщност целта е да се завземат всички сектори в държавата от една клика. И това вече се е случило. 

Когато обаче става дума за Амазония и сеч – няма различия и „врагове“, не – има разбирателство и единомислие. Няколкото гласове „против“ са били изгонени от правителството. 

Болсонаро, малко преди пожарите, имаше наглостта да каже, че никой не трябва да се меси на Бразилия, когато става дума за Амазония. Тя е наша, каза празидентът и добави, че само бразилците имат думата какво ще се случва с нея. Това, което се случи, беше пожарът…

„Белите дробове“ на планетата Земя са „работа“ САМО на бразилците? Сериозно? Има и още нещо – за кои бразилци всъщност говорим? Мислите ли, че съдбата ѝ е в ръцете на бразилците или е само в ръцете на една малка клика алчни корумпирани политици и администратори и банда безумни бизнесмени, които ще спрат да рушат само когато умрат? Бразилците са една малка част от човечеството, а споменатите „хора“ пък са една малка част от бразилците. И така – реално „белите дробове“ на цялата планета са в ръцете на 0,00000000000001% от човечеството… и те вилнеят с брадва. За това „решение“ как да се отнася с дъждовната гора Болсонаро заяви, че така той изпълнява „мисия от Бога“. Нямаше начин един крайнодесен популист да не намеси и Бог в мръсната си игра. 

И докато „не било работа“ на другите да се месят в делата за Амазония, когато иде реч за критика, то Болсонаро не казваше нищо за това чия работа е да тъпче милиони долари и евро във „Фонда за Амазония“. Когато Германия каза: „Край! Без повече финансиране!“, Болсонаро се изперчи и заяви, че не му трябвала помощ. Виждаме колко не му трябва помощ…

Сега се изправи пред света и с цялата си наглост заяви, че НПО-та били запалили Амазония. Диверсия, видите ли! Малко по-запознатите обаче знаят, че унищожението е свързано с желанието на дадени групи да използват земята – унищожават растителността, за да правят пасища, за да копаят за руда, за да правят поля за отглеждане на соя. И не на последно място – незаконната сеч – за добив на дървесина, която се маскира с пожари тук и там, но този път нещата излязоха от контрол

Това е Амазония...

И това е Амазония...

И това...

 

Както и Елиане Брум описва – много хора по света имат лукса ДА НЕ се замислят за произхода на вечерята си или на мебелите си, но бразилците знаят, че когато си купят телешко, то то идва от незаконно създадени пасища, след унищожение на дъждовната гора; когато си купят стол или маса – знаят, че е произведена от незаконно добита (пак оттам) дървесина – Брум казва, че в Бразилия няма толкова законни дървосекачи, колкото дървесина се намира в страната. 

Те не смятат, че имат проблем. И докато ние се борим с тях мирно, те използват цялата сила на света, за да продължат да имат властта да унищожават. Но сметката… сметката вече я носят!

Последиците се задават зад ъгъла и гледката не е прекрасна. 

Казах: „не смятат, че имаТ проблем“ – тоест, че не смятат проблема за техен. Осъзнават, че има проблем, но като всички „консерватори“, крайнодесни, популисти, обещавачи на едро и подобна паплач, те смятат, че могат да се спасят незасегнати; смятат, че могат да си откупят бягството с пари.

Да видим… скоро ще им се наложи да разберат. 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет