Калифорнийската морска свиня е на път да изчезне

Калифорнийската морска свиня - едно от най-застрашените животни в света, може да изчезне в рамките на една година, ако незаконното използване на мрежи за улов на тотоаба продължи, предупреждават учени, цитирани от БТА.

Според изследването на специалисти от университета "Сейнт Андрюс", броят на животните от критично застрашения вид, обитаващи единствено Калифорнийския залив в Мексико, е спаднал до по-малко от 10.

Калифорнийските морски свине (вакита - малка крава на испански) са най-дребните представители на разред Китоподобни на планетата - женските достигат до 140 сантиметра, а мъжките - средно до 135 сантиметра.

Авторите на настоящото изследване припомнят, че през 2016 г. популацията на вакитите е наброявала 30 екземпляра. От 2011 г., откакто се прави текущото преброяване, животните, чийто цикъл на възпроизводство е дълъг и бързото им размножаване е невъзможно, са намалели с 99 процента. Основната заплаха за представителите на вида Калифорнийска морска свиня са незаконните мрежи за улов на тотоаба - риба, чийто плавателен мехур е считан за деликатес в Китай.

Въпреки наложената от Мексико забрана за улов на тотоаба и използването на вертикални мрежи за целта, незаконният риболов продължава.

"Наличието на незаконни мрежи въпреки наложената спешна забрана продължава да тласка вакитите към изчезване. Необходими са спешни действия, за да бъде опазен видът", казва Лен Томас от изследователския екип.

Коментари

  1. 2019.07.31 | 14:06

    А пет милиона оцеляващи българи в продължение на четвърт век всяка вечер се молят да изчезне безскедно ДрагалЪвската смрадлива Сви ня,но тя не изчезва.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет