Бивш грузински президент: Русия се прицели в Швеция и Финландия

  • 18 март 2019 12:41

  • 1656
  • 4
Бивш грузински президент: Русия се прицели в Швеция и Финландия
© Getty (архив)

Следващите цели на Русия са Швеция и Финландия, предположи бившият грузински президент Михаил Саакашвили в статия за Форин полиси.

Според автора на обширен материал Кремъл вече се е прицелил в двете скандинавски държави. "Причините са две. Първата: нито една от двете страни не е членка на НАТО. Това автоматично развързва ръцете на Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През", продължи политикът, който бе начело на кавказка република от 2005 до  2013 г. Той припомни, че според член 5 от договора на Организацията на Северноатлантическия договор нападението срещу една членка на Пакта се смята за акт на агресия срещу всички останали държави във военния съюз.

Втората причина по думите на Саакашвили е желанието на Русия за установяване на контрол над морските пътища в Арктика, най-вече тези, които свързват Америка и Азия. Според ексуправителя на украинската черноморска Одеска област (2015-2016 г.) Москва наскоро прие нов закон. "На всеки плавателен съд, който влезе в акваторията на страната, трябва да има представител на Русия. Нарушителите могат да бъдат отведени в най-близкото пристанище, задържани или при извънредни ситуации – потопени", продължи той.

Според автора Путин има по-амбициозни планове от 2008 г. (войната  между Москва и Тбилиси и създаването на признатите само от Русия, Венецуела и Никарагуа "държави" Южна Осетия и Абхазия) и 2014 г. (руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим и началото на движението за отцепването на райони от Източна Украйна от властта на Киев). "Сега руският президент има нови стратегически цели, които "прехвърлиха" границите на бившия Съветски съюз", посочи още той.

Саакашвили допълни, че руският президент иска да отклони  вниманието на съгражданите си от икономическите и социалните проблеми. "Заради това Путин е готов да предприеме нови агресивни действия срещу други страни", написа още той.  

 

Валери Зайцев
1656 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.03.18 | 15:04

2

Сталин видя зор с Финландия. Путин ще си счупи главата ако опита нещо подобно и това ще е края на руската империя. Не вярвам да желае съдбата на Югославия.

Stamat

2019.03.18 | 15:55

4

Щом вярваш на психоделичните бълнувания на един грузински пияница-психопат, значи наистина има балъци!После се чудят хората защо успяват телефонните измамници.Този е същия, но на друго ниво!

гуйдо,навални,сааквашвили

2019.03.18 | 15:53

3

СА ОТ ЕДНА И СЪЩА ДЖЕНДЪРСКО-СОРОШКА БАНДА.

асд

2019.03.18 | 14:03

1

този оправи грузюия, после украйна, сега швеция ще оправя.

Добави коментар

Водещи новини