Промяната в климата в северното полукълбо не зависела от слънчевата активност

  • 28 януари 2019 14:48

  • 367
  • 0
Промяната в климата в северното полукълбо не зависела от слънчевата активност
© Pixabay

Учени от САЩ и Канада установиха, че мащабните периодични изменения в климата в северното полукълбо, известни като северноатлантическа осцилация, не зависят от слънчевата активност, както се смяташе досега, съобщи сайтът Физ.орг.

Северноатлантическата осцилация се характеризира с колебания в налягането на морската повърхност, влияе върху силата на ветровете и е свързана с формирането на урагани, с интензивността и количеството на валежите. Освен това оказва въздействие колко сурова ще е зимата. Смяташе се, че измененията в климата на свой ред зависят от цикъла на Швабе - 11-годишен цикъл на слънчевата активност. Въз основа на тези предположения някои учени се опитваха да прогнозират какъв ще е климатът след години.

Сега климатолози заключиха, че не съществува пряка връзка между северноатлантическата осцилация и цикъла на Швабе. Било констатирано, че до средата на 60-те години на миналия век не е проследено каквото и да било влияние на Слънцето върху северноатлантическата осцилация, макар по-късно да е установена слаба взаимовръзка. Тя се обяснява със случайни съвпадения и не може да се използва за прогнозиране на климата в бъдеще. Следователно причината за северноатлантическата осцилация се крие в земната атмосфера, а не в космически явления, отбелязват учените.

Последвайте канала на

БТА
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини