Руска медия: Има дълъг път до мира между Москва и Токио

  • 23 януари 2019 09:16

  • 1003
  • 0
Руска медия: Има дълъг път до мира между Москва и Токио
© Getty

След вчерашните преговори в руската столица между президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и японския премиер Шиндзо Абе позициите на Москва и на Токио по проблема с мирния договор остават без промяна, констатира "Росийская газета", като се позовава на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия и Япония не подписват мирен договор вече над 70 години заради спор за архипелаг, завзет от съветските войски в края на Втората световна война и наричан в Русия Южни Курилски острови, а в Япония - Северни територии. Призовани да придвижат проблема от мъртвата точка, вчерашните преговори обаче не постигнаха пробив. Освен може би единствената конкретна инициатива - дискусиите да продължат през февруари на ниво външни министри в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, пише "Известия". Експерти на вестника предричат, че предстои дълъг път към решение, от което всички да са доволни.

След среща с Путин в Сингапур през ноември Абе заяви, че преговорите ще бъдат ускорени въз основа на руско-японската декларация от 1956 г., в която Москва се съгласява да предаде на Токио два от четирите острова след подписване на мирен договор. "Известия" припомня, че според японски медии Шиндзо Абе бил готов да подпише мирен договор с Русия срещу гаранции, че Япония ще получи двата острова. Но Кремъл посочи в отговор, че Токио не е предложил това официално.

Разпространяваният от Токио информационен шум много нервира руската страна. Москва прикани да не се избързва, да не се дезинформира обществеността в двете държави, напомня всекидневникът. Путин отправи открит сигнал към Абе, че гостът е стигнал прекалено далеч в очакванията си и най-вече е увлякъл с тях цяла Япония, посочва "Комерсант" по повод поредното японско сбогуване с новата велика надежда.

Путин каза, че засега изобщо няма готовност да обсъжда прехвърлянето на два острова. Може да става дума само за мирен договор. Каза и друго, неспособно да зарадва Шиндзо Абе: решението за островите изисква референдум. А резултатът му в Русия е общо взето предсказуем, отбелязва вестникът по повод протестите напоследък сред руското население срещу евентуално отстъпване на територии на Япония.

Една от основните пречки за прехвърляне на островите са проблемите със сигурността. Япония схваща, че Русия няма да отстъпи никому нищо, докато остава заплахата под носа й да изникнат поредните американски военни бази, отбелязва "Московский комсомолец". След срещата с Путин Шиндзо Абе заяви, че е договорено страните да укрепват доверието в сферата на сигурността и да развиват връзките между министерствата на отбраната и граничните служби. А чрез генерал-лейтенант Джери Мартинес, командващ американския контингент в Япония, САЩ вече бяха обещали да не напират към Южните Курили и да не разполагат там войски. Но Мартинес честно уточни, че подобни планове няма за момента, а не завинаги, припомня изданието.

Междувременно Русия все така инвестира много във възстановяването и развитието на военната инфраструктура на спорните острови, което далеч не вдъхва увереност, че ще се откаже от тях. Източници съобщиха, че миналата година руското отбранително министерство е разположило на островите локатори за наблюдение на морски цели и хидроакустични комплекси, които могат да следят всякакви цели - надводни, подводни и въздушни. По данни на японски медии Москва планира до края на 2020 г. да приключи създаването на единна отбранителна система на Курилските острови, което предполага да увеличи броя на носещите там бойно дежурство ракетни комплекси, а също така да развива местните летища и пристанища за големи кораби, допълва "Московский комсомолец".

Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Шиндзо Абе наистина се стремят да издигнат двустранните отношения на качествено ново равнище и да променят общественото мнение в страните си. Путин обаче ще започне да обяснява на своя народ смисъла от мирен договор с Япония, едва след като Абе измине своята част от пътя. Всичко е честно - Япония има по-силна нужда от договор, отколкото Русия и тази последователност на действията е абсолютно правилна, коментира "Взгляд". Според електронния вестник руско-японският териториален спор е "изкуствен проблем", създаден от Вашингтон през 50-те, за да "подсигури зависимостта на островната монархия от САЩ". Ако Америка не бе упражнила натиск върху окупираната от тях Япония, Москва и Токио биха подписали мирен договор скоро след общата си декларация от 1956 г. Това нормализиране на съветско-японските отношения обаче би направило Япония по-независима от САЩ, твърди "Взгляд".

И за Русия, и за Япония ще е изгодно да отместят този камък - териториалния спор, от пътя, който следва развитието на двустранните връзки. Шиндзо Абе е готов да го стори като патриот на Япония, а Путин - да направи насрещни стъпки. Но стъпки, насочени към целия "японски елит, който трябва недвусмислено да демонстрира, че също като Абе разбира значението на отношенията с Русия за бъдещето на Япония. Тогава договорът ще бъде подписан, териториалният проблем ще остане в историята и двете страни ще получат много изгоди от съвместни проекти през 21-и век", се казва в статията.

Според "Взгляд" сега е идеалният момент за Япония да възстанови пълноценния си суверенитет - президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския има нагласа САЩ да се откажат от ролята на глобален диригент и диктатор, което ще отслаби американската съпротива срещу сближаването между Япония и Русия.

Последвайте канала на

БТА
1003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини