Предизборните ходове на Петро Порошенко подгряват антируските нагласи в Украйна

  • 04 януари 2019 09:16

  • 2247
  • 6
Предизборните ходове на Петро Порошенко подгряват антируските нагласи в Украйна
© Getty (архив)

През новата година "Киев неизбежно ще продължи политиката на провокации" към Русия, твърди руският в. "Известия" в опит да отговори какво да чакаме от Украйна през 2019 г.

Изданието анализира икономиката и дълговете на Украйна, перспективите на газовата търговия с Русия, религиозната война и очакваното засилване на украинизацията във връзка с приемането на нов закон за държавния език - всичко това в контекста на подготовката за предстоящите тази година президентски и парламентарни избори в съседната страна. В раздела за сепаратисткия конфликт в Донбас (Източна Украйна) всекидневникът отбелязва зачестилите разсъждения за евентуална ескалация на военните действия от страна на Украйна. "Нищо чудно с оглед неотдавнашната провокация на Киев в Керченския пролив", пише той, но допълва, че за момента е доста трудно да се твърди нещо категорично за военен сценарий. Изданието смята, че заплахите с ескалация на конфликта" от Александър Турчинов - секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, всъщност са предизборен ход на президента Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември. "Основната цел вече е постигната - населението е сплашено със "заплахата от Изток" и антируските нагласи са подгрети", се казва в статията. Много неща зависят от хода на предизборната кампания, но като цяло ситуацията се свежда до един въпрос: ще се опита ли украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември да повтори съдбата на грузинския лидер Михаил Саакашвили от 2008 г., напомня вестникът победата на Москва в петдневната война с Тбилиси.

"Ситуацията в Абхазия и Южна Осетия и в Донбас е сходна в много отношения. С тази разлика само, че в първия случай Русия наистина бе страна в конфликта - в Южна Осетия имаше руски миротворци. Резултатът все още се помни - още малко и руските войски биха превзели Тбилиси, а разследвания на Европейската комисия на два пъти категорично посочиха, че виновник за войната е Грузия", добавя "Известия". Украинският флот в момента е останал без военни кораби, затова Киев вече няма кого и какво да праща на плаване през Керченския проток. Така депутатът от т.нар. руска република Крим коментира думите на Юрий Бирюков, съветник на украинския президент, че Киев ще продължи да праща кораби през протока, информира "Газета".

През ноември руската гранична служба откри огън по три украински военноморски кораба, опитали се да преминат през протока край анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим, и ги задържа заедно с екипажите за незаконно преминаване на границата. През декември украинският военен министър Степан Полторак заяви, че Киев смята скоро да изпрати нови кораби през Керченския проток, защото иначе Русия изцяло ще окупира Азовско море. "Да, ще го правим и занапред", потвърди тези дни президентският съветник Бирюков. Той изтъкна, че този път корабите ще бъдат придружени от международни наблюдатели, допълва "Газета".

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) започна да разследва опит за преврат от пролетта на 2018 г. Това съобщи изданието "Украински новини", като се позова на съдебни материали, пише руският електронен в. "Лента". По данни на следствието през май м. г. в Чехия се е състоял така наречен "Първи национален украински конгрес" (ПНУК). Участниците са обявили Върховната рада, Генералната прокуратура в Киев и вътрешното министерство за престъпни и незаконни организации, а самият ПНУК се е провъзгласил за единствен законодателен орган на Украйна. Взето е било и решение за създаване на украински народен трибунал с изпълнителен орган, наречен тайна екзекуция. Според "Украински новини" лидер на ПНУК е Рустам Ташбаев, когото ССУ е изгонила от Украйна през 2015 г. като организатор на антиправителствен протест под наслов "Майдан 3.0"

"Поели властта в резултат на Майдана от 2013-2014 г., днешните власти в Украйна по принцип лесно се отървават от съперници, обявявайки за превратаджии всички несъгласни с официален Киев", коментира руското издание "Военное обозрение". Същевременно в Украйна продължават арести на политически опоненти под претекст на борба с чуждестранни разузнавания, се казва в статията.

Последвайте канала на

БТА
2247 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Така ли?! ДА видим, кои всъщност са ''фашистите''

2019.01.04 | 10:04

2

Говориш за фашисти? Ами тогава нека кажем какво направиха фашистите! Фашистите нападнаха Полша, както сега русия нападна малка Украйна! Фашистите са расисти, както ти си расист и по-голямата част от руснаците! Фашистите не признават международните закони и не ги спазват, точно както днешна Русия! Фашистите използват пpoпaгaндa за подмолните си действия и насаждане на умраза, точно както прави днешна Русия! Фашистите избиват опозиционерите в страната си за да не може друг да заеме тяхното място точно като в днешна Русия! Фашистите избиват жypнaлиcтитe които критикуват ''фашисткото'' управление във фашистките държави точно както днешна Русия прави! Така че, ясн ое кои са ''фашистите'' и това не са украинците!

2019.01.04 | 19:27

6

какви факти?! Ако си затваряш очите пред истините написани, значи не си просто русофил, а ТЪП РУСОФИЛ, който предпочита да си затваря очите за истините!

Тaкa ли!? Кaкви фaкти?

2019.01.04 | 17:32

5

Идиoтщинитe, кoитo си писaл нaричaш фaкти? Сaмo oлигoфрeн би нaписaл тoлкoвa мaлoумщини събрaни в някoлкo изрeчeния и дa си мисли, чe тoвa сa дoвoди, чe дaжe и дa прaви извoд, чe русoфили гo рeпликирaт! Бoг дa ни пaзи oт тaкивa дeбили, кaтo тeбe!!!

2019.01.04 | 13:26

4

Ето такива сте руските курви, като ви затапят с факти започвате да обиждате, примитиви сте, и такива ще си умрете! Бог да пази майка България от такива като вас ''русофили''!

2019.01.04 | 13:10

3

Така ли?! Като ти чета идиотиите единствено мoга да кажа:
- Eби си мaйкaтa пeдeрaст грoзен!!!

идва краят

2019.01.04 | 09:49

1

на циониско-юдео-фашистки режим във Киев.

Добави коментар

Водещи новини