18 новини, които през 2018 г. ни дадоха глътка въздух и оптимизъм

  • 26 декември 2018 14:58

  • 2088
  • 0
18 новини, които през 2018 г. ни дадоха глътка въздух и оптимизъм
© Getty (архив)

През изминалите 12 месеца голяма част от медиите по света се фокусираха върху предимно лоши новини. Имаше обаче и други събития. Някои от тях изглеждат незначителни, но те направиха Земята по-добро място за живеене, поне малко.

Ето някои от тях:

1. Еквадорското индианско племе синангое спечели дело за опазването на изворите на река Агарико. Магистратите с решението си анулираха 52 договора за концесии и дадоха глътка въздух на повече от 32 000 хектара земя в джунглата.

2. Заради китайската забрана на слонова кост през 2017 г., а страната внасяше 90% от нея, търсенето на луксозната стока спадна наполовина, а уловът на животни в Кения намаля драстично

3. Популацията на види тигри в Непал се удвои през последните 9 години. Правителството на хималайската държава се вслуша в призива на природозащитниците и  увеличи финансирането на защитените територии.

4. Обезлесяването в Индонезия падна с 60%. Това стана в резултат на забраната за пресушаване на торфени блата, образователни компании и по-строго прилагане на законите.

5. През тази година ООН заяви, че озоновата дупка над Арктика и Северното полукълбо може да изчезне към 30-те години на ХХI век, а в останалата част на света към 60-те години на това столетие.

6. $10 милиарда (най-огромната сума, отпускана еднократно за опазване на Океана) бяха дадени в Бали за опазване на 14 000 000 кв км водна площ.

7. Най-малката лисица в света бе извадена от Списъка със застрашените животински видове в Калифорния. Това стана благодарение на увеличаващата се популация на тези животни.

8. През 2018 г., след над десетгодишни дебати, 140 страни по света се съгласиха да започнат преговори за Парижко споразумение за Океана. Този документ може да стане първият международен договор, който има за цел да спре свръхулова на риба и да опази живота във водните басейни.

9. Нигер разкри, че на територията на страната през последните 30 години са били засадени около 200 млн. дръвчета. Това е най-радикалната екологична промяна в африканската история.

10. Испания заяви, че ще създаде морски природен резерват, за да опази мигриращите в Средиземно море китове и делфини и ще забрани добива на горива в района.

11. Заради екологичната политика на централноамериканската държава Белиз ЮНЕСКО извади от списъка на застрашеното наследство Белизският коралов риф. Той е вторият по големина в света.

12. Колумбия официално обяви за разширяването на резерват за ягуари до 4.3 млн ха, който стана най-големия подобна защитена територия в тропическа джунгла.

13. Мексико заяви, че популацията на диви ягуари в страната, най-многобройната в Америка, се е увеличила с 20% през последните 8 години, а 14 латиноамерикански страни подписаха споразумение за опазването на тези хищници.

14. Популацията на планински горили в горите на Централна Африка, едни от най-застрашените видове, се е увеличила с 25% от 2010 г.  Тя премина 1000 животни.

15. Канада сключи споразумение с ескимосите. С документа бе създаден най-големият резерват за тайга в света (площта е почти двойно по-голяма от Белгия)

16. Чили одобри закон, защитаващ водите по нейното крайбрежие и увеличи защитената от държавата морска площ от 4.3% дo 42.4%.

17. Сейшелите създадоха нов морски резерват в Индийския океан. Акватория от 130 000 кв км вече е защитена от нелегален риболов.

18. Нова Каледония постави под контрол 28 000 кв км под защита на властите. Тихоокеанското островно владение  на Франция сложи реши да запази и един от малкото коралови рифове.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини