Ледовете в Гренландия се топят по-бързо, отколкото досега

Ледената покривка в Гренландия се топи с по-бързи темпове, отколкото се смяташе досега. Глобалното затопляне ще ускори топенето и ще допринесе за повишаване на морското ниво, сочат резултатите от изследване.

Повишаването на морското ниво заплашва разположените на малка надморска височина градове, островите и индустрията в целия свят. Смята се, че топенето на ледената покривка в Гренландия, където е складирано второто най-голямо количество лед на планетата, след това в Антарктида, ще повишава с 0,8 милиметра годишно нивото на световния океан.

Учени от САЩ, Белгия и Холандия изследвали топенето в сърцевината на ледената покривка в западната част на Гренландия, за да създадат база данни за 350-годишен период. Оказало се, че темповете на топене са изключителни през последните най-малко 350 години, а продължаващото увеличаване на средните глобални температури ще ускори топенето и ще допринесе за покачване на морското ниво.

Топенето на ледената покривка започнало да се увеличава през втората половина на 19-ти век. През 2012 г. то обхванало по-голяма територия, отколкото когато и да било през последните 350 години, а периодът 2004-2013 г. е свързан с най-устойчивото и интензивно топене в сравнение с който и да било друг 10-годишен период, за който са събрани данни.

"Установихме, че безпрецедентните за последните няколко века темпове на топене на леда в Гренландия са своеобразен директен отговор на повишаването на глобалните температури от прединдустриалната епоха", заяви Сара Дас от океанографския институт "Удс Хоул" в САЩ. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър”.

Коментари

  1. 2018.12.06 | 23:38

    Дрън дрън та пляс пълни глупости за да те таксуват и да крадът пари

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет