Бивш премиер на Македония не иска в затвора – имал да пише труд по икономика

  • 08 ноември 2018 08:30

  • 1012
  • 0
Бивш премиер на Македония не иска в затвора – имал да пише труд по икономика
© Кадър: БНТ

Доколкото съм запознат, Никола Груевски не искал да влиза в затвора, тъй като заявил, че трябвало да пише труд по икономика. Неговите опоненти веднага използваха случая, за да му кажат, че в затвора ще има предостатъчно време, за да си го напише на спокойствие. Това разкри журналистът Коста Филипов в сутрешния блок на БНТ във връзка с решението на съда, което постанови бившият македонски премиер да влезе в затвора за срок от две години заради финансови злоупотреби.

,,Вече започнаха протести в Скопие в подкрепа на Груевски. Според протестиращите съдебната власт изпълнява политическа поръчка, защото престъплението му е несъществено, защото ставало дума за закупуването на брониран луксозен автомобил за 600 000 евро за служебни нужди'', обясни той.

,,Всичко покрай този случай се превърна в един панаирджийски манталитет, което е нещо обичайно за Македония. Има хора, които считат, че обвинението за този автомобил е несериозно и присъдата от 2 години затвор е прекалено голяма. Друга част от обществото пък просто иска да види Груевски в затвора'', допълни журналистът.

По отношение на новото име на Македония Коста Филипов разясни, че в момента тече един по-спокоен период.

,,Първо ще се обсъди в комисиите, после ще влезе за дебат и в пленарната зала. Сега обаче се оформя и един допълнителен дебат относно исканията на някои албански партии, които настояват т.нар. Охридския мирен договор да се включи в преамбюла, което би означавало повече права за албанците. Тоест те ще имат думата и за най-малкото зависещо от тях'', коментира Филипов.

Накрая журналистът призна, че в Македония има известни опасения, че Гърция може и да не ратифицира договора от Преспа.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини