Учени за пръв път откриха микропластмаса в човешки изпражнения

  • 24 октомври 2018 11:04

  • 5167
  • 1
Учени за пръв път откриха микропластмаса в човешки изпражнения
© Pixabay

Учени от Виенския медицински университет и Австрийската федерална агенция по околна среда за пръв път откриха миниатюрни частици пластмаса в човешки изпражнения, предаде ДПА.

В изследването им участвали 8 доброволци от Австрия, Великобритания, Финландия, Италия, Холандия, Полша, Русия и Япония. Участниците трябвало да водят дневници, в които да описват какво са консумирали през седмицата, и да предоставят проби от изпражненията си.

Всички участници консумирали храна, съхранявана в пластмасови опаковки, и пили течности от пластмасови бутилки. Нито един от тях не бил вегетарианец.

В изпражненията на всички участници била открита микропластмаса. "В нашата лаборатория можем да открием 9 вида пластмаса с размери от 50 до 500 микрометра", заяви Бетина Либман от Австрийската агенция по околна среда.

Предишни изследвания с животни установиха наличие на микропластмаса в храносмилателната система, както и в кръвта, лимфите и черния дроб.

Макар да има първоначални индикации, че увреждания на храносмилателната система могат да са свързани с използвани при производството на пластмаса химикали или с дължащи се на частици пластмаса възпаления, са нужни допълнителни изследвания, предупредиха учените.

Последвайте канала на

БТА
5167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
леле мале

2018.10.24 | 14:47

1
Сега ще започнат инициативи от типа "Да спрем да се*ем и да спасим природата"!

Добави коментар

Водещи новини