Русия откри предизборен елемент в новите санкции на САЩ

  • 22 август 2018 09:03

  • 1086
  • 0
Русия откри предизборен елемент в новите санкции на САЩ
© Getty (архив)

Първият пакет от нови санкции на САЩ срещу Русия влиза в сила от днес, отбелязват медии от Москва. Повод за налагането им бе отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал н началото на март във Великобритания - според властите на САЩ в случая е замесена Русия, напомня радио "Ехо Москви".

Първият пакет забранява да се доставят на Руската федерация стоки и технологии, свързани с националната сигурност. Ако Москва не представи убедителни доказателства, че няма да използва химически оръжия в бъдеще, след три месеца ще влезе в сила и втора серия санкции. Тя ще включва по-специално пълно търговско ембарго, забрана "Аерофлот" да лети до САЩ и свиване, може би дори прекратяване, на двустранните дипломатически отношения, посочват руски издания.

Тези санкции бяха разработени от администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, но американските законодатели все така упрекват държавния глава, че е настроен прекалено приятелски към Москва, пише в. "Комерсант". Вчера цели две комисии в Сената на САЩ проведоха изслушвания, на които хора от Белия дом бяха принудени да защитават Тръмп. Те обаче не убедиха сенаторите, че президентът и администрацията му имат единна позиция по руския въпрос, добавя руският ежедневник.

"Антируските санкции са форма на самооправдание за САЩ и Запада като цяло: който пръв обвини другия, той излиза прав", цитира в. "Аргументи и факти" коментар на Константин Косачов, председателя на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент. Сенаторът написа във Facebook, че формата на санкциите е чудовищна от гледище на базовите правни принципи. Според Косачов "най-безумното" в този механизъм е необходимостта Русия да доказва, че не използва химически и биологични оръжия - въпреки съдебната практика и презумпцията за невиновност, допълва вестникът. Заради тази пълномащабна икономическа агресия срещу една ядрена сила на човек вече му се иска следващите избори в САЩ да се организират възможно най-скоро", пише Косачов, цитиран от в. "Московский комсомолец".

Русия разработи ответни мерки срещу щатската забрана да се изнасят във Федерацията стоки с възможно двойно предназначение. Руското министерство на промишлеността съобщи, че недостъпните електронни компоненти ще бъдат внасяни от Югоизточна Азия, информира електронното издание "Лента". Според ресорния министър Денис Мантуров руски предприятия разработват по поръчка на неговото ведомство хай-тек електронни изделия за специалната апаратура и за космическата индустрия. "До 2020 г. ще бъдат създадени още над 2000 типа такива изделия, които ще станат аналози на над 9000 компонента от чужбина", добавя онлайн изданието. Според Мантуров ограниченията на САЩ ще засегнат някои руски отрасли, включително отбранителния комплекс, но не критично, изтъква в. "Известия". "Досега също никой не ни продаваше най-модерната електроника. Пълната забрана естествено може да удари някои предприятия, ще се помъчим да им предоставим максимална подкрепа", заяви Мантуров и подчерта, че Москва отдавна се е готвила за подобно развитие на нещата.

"Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл каза, че подготвяните следващи санкции срещу Русия са приоритетни за Конгреса, но е необходимо време, за да бъдат обсъдени и наложени. Затова законопроектът може да бъде отложен за октомври или за периода след междинните избори на 6 ноември", пише в. "Взгляд". Макконъл допълнил, че лично е много заинтересован от законопроекта", и изразил надежда, че демократите и републиканците в САЩ ще успеят да се споразумеят за текста. Според "Взгляд" има изгледи проектът да бъде пренаписан, за да се сведат до минимум непреднамерените последици.

"Следващите санкции вече са готови,  защото са важен фактор от предизборната агитация в САЩ", гласи мнението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от в. "Росийская газета". Захарова коментира във Facebook  изявление на Кристофър Форд, помощник на държавния секретар по международната сигурност и неразпространението. "По-рано този служител призна, че САЩ са готови да наложат на Русия поредните санкции, защото уж се намесила в кампанията" за изборите за Конгрес през ноември т. г., пояснява московският официоз.

Последвайте канала на

БТА
1086 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини