Германски политолог: Срещата Путин-Меркел край Берлин не бе козметична

  • 20 август 2018 09:06

  • 1875
  • 0
Германски политолог: Срещата Путин-Меркел край Берлин не бе козметична
© Getty (архив)

Съботната среща между президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и германския канцле Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в замъка Мезеберг край Берлин трябва да се разглежда като знакова. Западните медии явно прибързано сметнаха преговорите за безрезултатни, пише руското издание "Взгляд".

Двамата лидери отново потвърдиха общия си подход към "Северен поток-2", като се обявиха срещу неговата политизация, обсъдиха и механизми за защита на проекта срещу евентуални санкции в САЩ. "Абсолютно в унисон се изказаха по иранския въпрос" - изтъкнаха, че ядрената сделка с Иран трябва да се изпълнява въпреки едностранното оттегляне на САЩ от нея. И независимо от различните подходи към ситуацията в Украйна "дори тук Путин и Меркел не демонстрираха противоречия и не размениха упреци". Освен това "и Меркел, и Путин изразиха загриженост за ситуацията в Сирия и бежанския поток от тази страна", изрежда електронният вестник.

"Това не бе рутинна, козметична среща - Меркел и Путин стигнаха ново равнище на диалог и положиха основа за подновяване на стратегическото сътрудничество между Берлин и Москва", пише в "Известия" германският политолог Александър Рар. Той вижда в преговорите явен опит, ако щете, за тръгване към пробив в руско-германските отношения. "Европа не застава на страната на Русия срещу Америка, но наред с други европейски лидери Меркел разбира, че САЩ няма скоро да си върнат предишната стабилност. Отговорен и прагматичен политик, германският канцлер осъзнава, че е време да погледне на света, без да се озърта към Вашингтон. Защото и Европейският съюз, и Германия имат собствени интереси, и твърде важно е например да изгради нормални, конструктивни отношения с Москва. Независимо от разногласията, Русия и Германия имат нужда от общ език, а не от студена война. И тъкмо срещата в Мезеберг ни отдалечи от нея", резюмира аналитикът. Той очаква първите успехи от бъдещото взаимноизгодно сътрудничество" да засягат уреждането в Сирия. След като приключи военната си операция срещу терористите, Москва може да стане стабилизатор на сирийската икономика и гарант за възстановяване на тази страна. Това доста сериозно ще вдигне тежестта на Русия като световна сила, способна да внесе стабилност във взривоопасния регион.

"За Меркел пък да сътрудничи с Русия в Сирия ще означава спасение за нейното канцлерство. Защото тогава бежанците, озовали се в Германия, ще получат конкретни изгледи да се върнат в родината - в собствените си жилища и възстановените градове с нова инфраструктура. Ако всичко това се сбъдне, ще видим огромен успех - усилията да се възстанови редът там, където всичко е било разрушено, успяват твърде рядко. Погледнете Афганистан и Ирак, където няма особен резултат. А сега Русия и Германия имат реален шанс да свършат работа", добавя германският експерт.

"Говорейки пред журналисти за Сирия, Меркел не каза нито дума за евентуални намерения Германия да участва в хуманитарното подпомагане на тази страна, затова пък каза, че естествено трябва на първо място да избегнем хуманитарна катастрофа около и вътре в Сирия", отбелязва "Комерсант". Същевременно според Меркел Германия залага сега най-вече на усилията по въпроса за евентуални избори". Тук безспорно прозираше несъгласие с това, че президент на Сирия все още е Башар Асад. Русия впрочем също не възразява против избори, напротив - явно е убедена, че Асад ще ги спечели, и то с разгромна победа", коментира всекидневникът.

Вестниците припомнят изказване на Меркел в Мезеберг, че трябва на първо място да се избегне хуманитарна катастрофа в Сирия. Канцлерът обаче не каза нито дума за намерение Германия да участва в хуманитарното подпомагане на тази страна, коментира "Комерсант".

Според "Независимая газета" обаче експертната общност вижда в думите на Меркел готовност Германия да се включи в практически стъпки за уреждане на ситуацията в региона. "Мирните преговори за уреждане в Сирия на женевската платформа на ООН почти буксуват, докато в рамките на процеса от Астана, чийто инициатор бе Москва, те все още някак се развиват. С подкрепа от партньорите на Русия е организирано връщане на бежанци в Сирия, осъществяват се акции за хуманитарна подкрепа на населението, правят се опити за политическо уреждане. В тези процеси изглежда смятат да се включат Германия и Франция. Но не и САЩ", твърди "Независимая газета".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини