Руска медия: САЩ сближават Берлин и Москва

  • 15 август 2018 09:06

  • 1582
  • 0
Руска медия: САЩ сближават  Берлин и Москва
© Getty (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се ще преговаря през уикенда край Берлин с руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, отбелязва печатът в Русия. "Росийская газета" вижда тук "неочаквана стъпка", сочеща "как посрещат и враговете, и съюзниците на САЩ митата и непредсказуемата дипломация", водена от администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Очаква се преговорите да бъдат фокусирани върху ситуацията в Сирия, насилието в Източна Украйна и общия газопровод, цитира вестникът говорителя на Меркел Щефен Зайберт. Но според експерти на "Росийская газета" целта на Путин и Меркел всъщност може би е да заздравят партньорските си връзки и да разменят идеи как по-добре да отвърнат на митата, наложени от президента Тръмп.

Московският официоз отрежда "първото място в списъка" от теми на проекта "Северен поток-2" за директен пренос на газ до Германия. САЩ винаги са били против тази идея, а преди последната среща на НАТО Тръмп яростно атакува Германия и я нарече "заложничка на Русия", припомня той. Същевременно "митата върху алуминия и стоманата нанесоха удар и по Русия, и по Германия, а и двете страни се страхуват от верижна реакция заради скорошните мерки на Тръмп срещу Турция".

"Не виждам промени в отношенията между Москва и Берлин. Но те сътрудничат по-тясно по някои конкретни въпроси, главно в отговор на американската външна политика", коментира Михаел Хармс, изпълнителен директор на бизнес сдружението Източен комитет на германската икономика. Той споделя опасения, че от обещаните нови антируски санкции на Вашингтон може да пострадат германски банки и енергийни компании. Тръмп скоро може да заслужи орден за своя принос към руско-германската дружба, иронизира "Взгляд".

Американският лидер докара Меркел дотам, че тя може да склони на съюз с Русия, за да бранят заедно от САЩ металурзите, "Северен поток-2" и бизнеса с Иран. И най-важното - разбра се, че Русия може сериозно да помогне лично на Меркел да затвърди нестабилните си позиции в страната, се казва в коментара.

Действията на САЩ сближават Москва и Берлин, констатира пред електронния вестник Валдемар Герд, депутат в Бундестага от партия "Алтернатива за Германия". "Тече глобална геополитическа игра. Свалят се най-накрая всички хуманитарни маски, прикривали винаги тази игра, сега темата са преките търговски интереси на държавите. Колкото по-бързо Германия започне да схваща, че сферата на интересите й не е отвъд океана, а в съседство, толкова по-добре за всички ни", казва той.

"Северен поток" в момента е застрашен, изтъква пред изданието европеистът Владислав Белов. "Нито Германия, нито ЕС, нито Русия засега нямат реално с какво да отвърнат при евентуално налагане на санкции срещу участниците в проекта", твърди той.
"Не бива да се говори за някакъв съюз между Русия и Германия. Може само да няма вече нови германски санкции срещу Русия", но "Берлин няма да тръгне против волята на ЕС" и да се насочи към сваляне на европейските антируски санкции заради анексията на Крим през 2014 г., смята обаче германският политолог Заша Там.

Санкционният натиск от страна на САЩ "сплотява Русия, Турция и Германия", пише "Комерсант" по повод "политическото сближаване в триъгълника Москва-Анкара-Берлин". Във вторник, в столицата на Турция, руският външен министър Сергей Лавров и колегата му Мевлют Чавушоглу демонстрираха разбирателство почти по всички въпроси (включително сирийския) и критикуваха политиката на Вашингтон, която според тях плаши цяла Европа, напомня всекидневникът.

Професор Антон Федяшин от Американския университет във Вашингтон смята, че "съвместната съпротива срещу политиката на САЩ от страна на Русия, Германия и Турция, също и Китай, може да донесе икономически и дипломатически дивиденти на всяка от тези страни". Експертът допуска впрочем, че "съответният краткосрочен успех ще доведе до по-остър етап на конфронтация" със Съединените щати, където вътрешните политически борби предстои да се изострят с наближаването на междинните избори за Конгрес през ноември.

Последвайте канала на

БТА
1582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини