Назоваха възможното място за начало на Трета световна война

  • 27 юни 2018 19:41

  • 5635
  • 0
Назоваха възможното място за начало на Трета световна война
© pixabay

Скритата надпревара във въоръжението между САЩ, Китай, Русия може да ни доближи до началото на трета световна война в космоса, пише списание Wired, цитирано от РИА Новости.

В статията се отбелязва, че военните чиновници вече са започнали да назовават земната орбита новата "област на бойните действия".

Бившият директор на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клеппер определи разработването на космическите технологии на потенциалния противник на САЩ за една от основните стратегически заплахи за страната. По-късно приемникът на Клепер Ден Коут изрази опасения за развитие на потенциала на Русия и Китай в космоса. Космосът вече заприлича на зона на бойни действия.

Сега около планетата се въртят значителен брой обекти. Учените допускат, че вече е достигнат прага, наречен ефект на Кеслер - сблъсък на два големи обекта, който ще доведе до появяване на голям брой нови осколки и ще приведе към невъзможност за използване на околоземното пространство. Изданието подчертава, че теоретически всяко случайно унищожаване на космически обект на САЩ, Русия или Китай може да бъде възприето като агресия и обявяване на война. Освен това, водещите "космически" държави" разработват тайно космически технологии, за да затрудняват оценката на възможностите си на потенциалния противник и водят към ескалация на отношенията.

Така например, Китай тази година пусна спътник на обратната страна на Луната. По този начин стана първата страна, изпратила там луноход. Американския президент Доналд Тръмп, в своята реч през миналата седмица се обяви за създаване на Военно-космически сили, призовавайки САЩ да достигне превъзходство в космоса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини