Гардиън: Климатът не е заплаха за националната сигурност на САЩ според Доналд Тръмп

  • 19 декември 2017 11:04

  • 3119
  • 1
Гардиън: Климатът не е заплаха за националната сигурност на САЩ според Доналд Тръмп
© gettyimages (архив)

Главна тема за западния англоезичен печат днес е изложената вчера от президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нова стратегия за националната сигурност. Няколко вестника подчертават, че за разлика от своите предшественици, той е предпочел не само да изпрати в Конгреса документа, излагащ възгледите на администрацията по въпроса (което е негово задължение), а и да ги представи и обоснове лично с патетична реч във Вашингтон вчера.

"Ню Йорк таймс" обръща внимание още в началото на пространното изложение на речта, че Тръмп е представил избирането си за президент като повратна точка, слагаща край на провалилата се политика, прокарвана от неговите предшественици, и представяща доктрината "Америка на първо място" като организиращ принцип за всички американски действия по света.

Американският вестник вижда главното в новата стратегия като "принципиален реализъм и глобална конкуренция". Това бе реч в в стила на предизборна кампания, в която президентът изложи мнението си, че досега САЩ са били лъгани и "употребявани" по света, а интересите на техните граждани вътре в страната не са били добре защитени. "В продължение на много години нашите граждани бяха неми свидетели, като вашингтонските политици им докарваха разочарование след разочарование, а твърде много от нашите лидери забравяха чии гласове трябваше да чуват и чии интереси са призвани да защитават", каза Тръмп, цитиран от "Ню Йорк таймс", и посочи, че с неговата нова стратегия иска да промени това положение.

Президентът на САЩ повтори намерението от предизборната си кампания да се бори за по-добри търговски споразумения, повтаряйки мантрата, че "икономическата сигурност е национална сигурност" и че "икономическата сила, растежът и просперитетът у дома са абсолютно необходими за американската мощ и влияние по света". Тръмп обвини администрациите на предишните американски президенти, че са сключвали неудачни търговски сделки, защото не са знаели как да преговарят, отбелязва "Ню Йорк таймс". Вестникът коментира, че много от тактиките, които президентът на САЩ проповядва, могат да се окажат вредни за американската икономика.

"Ню Йорк таймс" цитира бившия виден американски дипломат, а днес професор в Харвардския университет, Никълъс Бърнс, който казва по този повод, че по принцип връзката между икономическа и политическа мощ е вярна, но конфронтационната търговска политика на Тръмп действа срещу собствените му цели. "Страна, която не защитава собствения си просперитет у дома, не може да защитава интересите си зад граница. Страна, която не е подготвена да спечели война, е страна, която не може да предотврати война.

Страна, която не се гордее с историята си, не може да бъде уверена в бъдещето си. И най-после, страна, която не е твърда в ценностите си, не може да събере воля да ги защитава", подчерта Тръмп, цитиран от "Ню Йорк таймс".

На това Бърнс отговаря, че в документа, представен от президента, не се казва нищо за това, че САЩ трябва да защитават демокрацията и човешките свободи, които повечето американски президенти смятаха за нещо много важно. А това разклаща тези незаменими устои на американската мощ, подчертава експертът.

Виждането на Тръмп за стратегията почива на 4 главни принципа: защита на американската територия, защита на американския просперитет, запазване на мира чрез сила, и налагане на американското влияние, резюмира "Ню Йорк таймс". Президентът представя Китай и Русия като конкуренти, които искат да променят глобалното съотношение на силите в свой интерес, потенциално застрашавайки САЩ.

В същото време, добавя Тръмп, тези страни могат да бъдат партньори за реализирането на общи интереси. Това е позната тема и от предишни администрации, но документът, изложен от сегашния президент, обвинява неговите предшественици, че не са "разгадали" правилно и не са реагирали адекватно на това съперничество, което е позволило на тези съперници значително да ерозират сигурността и просперитета на Америка, подчертава Ню Йорк таймс".

Друг американски вестник, "Вашингтон пост", също обръща внимание на предупреждението на Тръмп за нарастваща заплаха от Русия и Китай, както и от безотговорни страни, като Северна Корея и Иран. Именно затова, според Тръмп, Вашингтон трябва да постави "Америка на първо място", да укрепи границите си, да скъса нечестните търговски споразумения и да възроди военната си мощ.

Вместо обаче да обясни същността на тези заплахи, отбелязва "Вашингтон пост", той произнесе една кампанийна реч с познати призиви за изграждане на стена по южната граница с Мексико и със самохвалства за спада на безработицата и за предстоящото намаляване на данъците.

Разминаването между президентската реч и анализа в документите на неговата администрация разкрива сложното предизвикателство, пред което са изправени неговите съветници по националната сигурност, докато се опитват да очертаят интелектуална рамка, която да включва непредсказуемата външна политика на Тръмп, водена от вътрешнополитически съображения, и туитърски подход, посочва американският ежедневник.

Пред същото объркване се изправят и чуждите правителства, опитващи се да разгадаят конфликтните сигнали, идващи от Белия дом, добавя "Вашингтон пост". Авторите на изданието отбелязват, че в новата стратегия не се споменава нищо за "превантивен удар", включително и в рамките на дискусията около Северна Корея, въпреки предупреждението на съветника на Тръмп за националната сигурност ген. Х. Р. Макмастър, че ако дипломацията и санкциите не успеят, може да възникне нужда от "превантивна война", или превантивен удар, за да се предотврати севернокорейска атака срещу САЩ.

Вестник "Файненшъл таймс" поставя ударение върху факта, че новата стратегия на Тръмп представя Китай като "стратегически конкурент", обвинявайки го в "икономическа агресия" с цел отслабване на САЩ, макар че само преди няколко седмици беше в Пекин и отправяше хвалби към китайските лидери. Според британския ежедневник Тръмп вижда в Китай и Русия "ревизионистични сили", които се опитват да "формират един свят, който не съответства на американските ценности и интереси". Слагайки Китай и Русия в един кюп като на-големите заплахи за САЩ, той прави подарък за хардлайнерите в Пекин и Москва, които биха желали да поставят американско-китайските отношения в познатите "идеологически рамки", отбелязва по този повод експертът Райън Хас от Института "Брукингс", цитиран от "Файненшъл таймс". Този подход ограничава възможността на Тръмп да търси сътрудничество с тях за Северна Корея и по търговските въпроси", добавя той.

А друг лондонски вестник, "Гардиън" отбелязва схващането на Тръмп, че САЩ могат занапред да разширят употребата на ядрени оръжия като възпираща сила срещу "неядрени стратегически нападения". Това е различен подход от този на предишните американски лидери, посочва изданито. "Гардиън" обръща също така внимание, че от новата стратегия изобщо липсва всякакво споменаване на климата и климатичните промени, а вместо това на американците се препоръчва да се захванат с "енергийна хегемония".

Отбелязвайки изолацията на Съединените щати в резултат на политиката на Тръмп, британският вестник дава за пример вчерашното вето на администрацията в Съвета за сигурност на ООН, където 14 страни, включително и най-близките съюзници на САЩ, осъдиха признаването на Ерусалим за столица на Израел.

Последвайте канала на

БТА
3119 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
georgi

2018.01.15 | 10:00

1
Тръмп е главната заплаха за САЩ!

Добави коментар

Водещи новини