Оцеляването на австралийски папагали е застрашено

  • 19 октомври 2017 07:52

  • 1808
  • 0
Оцеляването на австралийски папагали е застрашено
© Pixabay

Оцеляването на бързолетовите папагали е застрашено от малки торбести бозайници, които могат да се реят във въздуха, докато двата вида си оспорват територии в древните гори в Австралия, оповестиха учени, цитирани от Франс прес.

Бързолетовият папагал е мигрираща птица, която се размножава единствено на остров Тасмания. Тя се храни с нектар от растения и се среща в евкалиптовите гори. Със същия нектар обаче се храни и захарната торбеста летяща катерица, която може да прелита от едно дърво на друго и е била внесена на остров Тасмания в началото на 19-и век. Тези торбести бозайници, които рядко слизат на земята, изяждат птичи яйца и пиленца, поясниха учени от Националния университет на Австралия.

Сега двата вида се конкурират за хабитат на източното крайбрежие на Тасмания заради изобилието на цъфтящи евкалиптови дървета в района. Там евкалиптовите дървета са сред най-древните в света.

"На някои места не е оцеляло нито едно пиленце - увери Деян Стоянович от екипа. - Ако не вземем незабавни мерки, съхраняването на вида може да се сблъска със сериозни проблеми."

Учените изобретили чувствителни към светлината вратички за къщички за птици. Вратичките се отварят при изгрев слънце и се затварят при залез слънце. Това осигурява убежище за папагалите нощем, когато катериците са най-активни.

Последвайте канала на

БТА
1808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини