Илияна Йотова: Ако е забранено на посланик Нейнски да говори, Даниел Митов да даде оставка

За мен най-лошият сценарий е да се стигне до гражданска война в Турция. Ако събитията там продължават да се развиват така неминуемо ще се стигне до това. Това прогнозира евродепутатът Илияна Йотова в ефира на БТВ.

По думите й не може в 21 век властта да се сменя с военни преврати. "Оттук нататък е важно как Европа ще реагира и какво ще предприеме Ердоган. Ако бързо тръгне да променя Конституцията в посока еднолична власт, ще се докаже, че това е била целта му".

„Европа много пъти е критикувала Турция - тя не изпълнява много от изискванията, човешките права, отношението към медиите, върховенството на закона. Затова спря да се разглежда въпросът с визите за турските граждани". Това каза евродепутатът Емил Радев.

"Проблемът е, че Европа заложи цялата ситуация с мигрантите на Турция. В тази нестабилна ситуация колко време още трябва да чакаме да влезе в сила решението за реадмисия?", пита Йотова. Според нея Европа проспива събитията в Турция. Категорично смятам, че България трябва да е против отварянето на главата за визите за турските граждани в ЕС.

Европа може да бъде обективна. Турция има статута на трета сигурна държава между Сирия, Ирак и Европа. Това е важно при изпълнение на конвенцията за бежанците. Големият въпрос е дали ще продължи да е такава, заяви Радев.

Евродепутатите коментираха мълчанието на посланика ни в Турция за събитията в Турция. Йотова бе категорична, че ако това е вярно г-н Митов трябвало да подаде своята оставка. "Ако вие имате близки там и виждате едни страшно тревожни кадри и не знаете какво се случва там, в същото време българското посолство мълчи. Аз не казвам г-жа Нейнски да прави политически заключения, но да мълчиш това е абсолютен прецедент. Г-н Митов трябва да си поеме цялата отговорност. Българското външно министерство дължи отговор на гражданите ни“.

Радев бе на противоположното мнение. Той припомни, че ние сме имали позиция по събитията в Турция още на четвъртия час, когато дори агенциите са мълчали. "Разбираше трябваше да се събере достатъчно информация от Турция, защото в първите часове беше неясно каква е ситуацията. Позицията беше конструктивна. България стана един остров на стабилност на Балканите“. По думите му външното министерство е създало необходимата организация за да се помогне на сънародниците ни.


 

Коментари

 1. 2016.07.23 | 20:43
  Ми, те всички от това правителство са за оставка. Чудя се кой ги е назначил за министри, може и да не е Борисов.
  1. 2016.07.23 | 20:43
   Естествено че не е Борисов! Той нема право копче да им каже, спускат му ги от запада. Борисов е кукла на конци! Безсилен е срещу народните западни изедници!
 2. 2016.07.23 | 20:42
  Как смее тая Йотова ,да напада тоя мил ,благообразен ....педал Митов !Ами ,че той още не е получил инструкция от ....кравите !А за Навежда ,......да не говорим !
 3. 2016.07.23 | 20:42
  Медиците ни в Либия бяха жертва на на непрофесионално отношение. Кой беше тогава на мястото на митов. Не е ли познат вече този сценарий, но на ново място? Името митов го пиша нарочно с малка буква не е грешка.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет