Броят на дивите тигри в световен мащаб се повишава

  • 11 април 2016 20:37

  • 2524
  • 1
Броят на дивите тигри в световен мащаб се повишава
©

Броят на дивите тигри на планетата се е увеличил за пръв път от един век насам, благодарение на подобрените усилия по опазването на вида. Това съобщиха големи екологични организации, цитирани от АФП. Данните за популацията на дивите тигри са събрани от „WWF” и „Глобалният форум за тигрите” (Global Tiger Forum) и показват, че в световен мащаб те са около 3890.

При последното такова отчитане през 2010г. броят им от около 3200 беше най-ниският в историята. „За пръв път, след десетилетия на намаляване, броят на тигрите нараства”, заяви генералният директор на „WWF International” Марко Ламбертини. Това е първият път, в който броя на застрашените котки нараства от 1900г., когато по света е имало 100 000 тигри. Индия приютява повече от половината от застрашения вид, като 2226 тигъра обикалят резервати в 18 щата според последното преброяване през 2014 година. В Русия, Бутан и Непал популациите също са се увеличили през последните години.

Експертите отправят предупреждението, че общото статистическо повишаване може да се дължи на по-доброто събиране на данни, влизането в непознати досега райони, подобрените техники на наблюдение, както и повишаването на усилията по опазване. В Бангладеш броят на животните е спаднал от 440 до 106 за последните 5 години. Спад има и в Индонезия заради изсичането на много гори заради глобалното търсене на палмово масло, хартия и дървесина, предаде АФП.

Камбоджа вече обмисля идеята за изкуствено внасяне на вида, след като миналата седмица го обяви за „функционално изчезнал”. В страната няма данни за живи тигри от 2007 година насам. Обезлесяването, посегателството върху естествената им среда и бракониерството са основна причина за намаляването на броя на големите котки в Азия. През 2010 година 13-те страни, в които има тигри, Бангладеш, Бутан, Китай, Камбоджа, Индия, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Непал, Русия, Тайланд и Виетнам започнаха изпълнение на план за удвояването на броя на животните до 2022 година.

В следващите дни предстои среща на министри от тези страни в Ню Делхи, на която ще се обсъждат усилията по запазване на хищния вид.

Последвайте канала на

Novini.bg
2524 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KrasnovSka

2018.08.05 | 10:30

1


.





------> SТART МАKE ВIТCOIN NOW!! START МAКE BITCOIN NОW!! SТART МАКE BITCOIN NОW!!

Добави коментар

Водещи новини