ИД създала "фабрика" за подготовка на камикадзета в Европа през 2014 г.

  • 30 март 2016 06:47

  • 1768
  • 0
ИД създала "фабрика" за подготовка на камикадзета в Европа през 2014 г.
© Getty Images/Guliver

Групировката "Ислямска държава" през 2014 г. е създала в Европа "фабрика" за подготовка на атентатори-самоубийци за извършване на терористични нападения, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС. Активното вербуване на мюсюлмани от страни на ЕС започнало още преди това - през 2012-2013 г.

Вестникът се позовава на протоколи от разпити на заподозрени, записи от прехванати телефонни разговори и електронни писма и отчети от съдебни дела в Европа.

Сега официалните лица говорят, че признаците за образуването в Европа на терористична машина са били видими още в началото на 2014 г. Въпреки това властите по места нееднократно са омаловажавали значимостта на поредния успешен заговор, определяйки го като отделен изолиран случай. При това явната връзка с ИД или не е била забелязвана, или не е била смятана за нещо сериозно, пише вестникът.

"Това е същинска фабрика. Те правят всичко възможно да нанесат удар във Франция или другаде в Европа", цитира изданието откъс от разпита на 29-годишния компютърен специалист от Париж Реди Хаме, пише БТА. Той и още 21 членове на ИД били задържани в Париж през август м.г. по подозрение в опит за извършат атентат. Хаме е преминал ускорена подготовка, а човекът му за връзка бил Абдулхамид Абауд, един от организаторите на атентатите в Париж от 13 ноември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини