Социолог: Европа се превърна в мекотело, световните дела се уреждат от САЩ и Русия

  • 17 март 2016 18:02

  • 3553
  • 2
Социолог: Европа се превърна в мекотело, световните дела се уреждат от САЩ и Русия
©

Русия не е обещавала да прочисти Сирия от "Ислямска държава". Още в началото на руската операция висши дипломати заявиха, че намесата ще е временна и има за цел да подкрепи легитимното правителство на Башар Асад.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ социологът доц. Иво Христов. Русия се изтегли частично. Сега в Сирия започват пясъчните бури и самолети не могат да летят активно. Към момента Башар Асад е на власт, Турция е изхвърлена, кюрдите имат автономност, ИД е в отстъпление. Всичко това говори достатъчно за руската намеса. Предстои американците да атакуват сухоземно ислямистите. Това говори, че казусът ИД, както беше създаден, така ще бъде премахнат. Няма никакви преки доказателства, че ИД стои зад атентатите в Париж. Последните събития показаха, че Европа няма никаква възможност да се намеси в голямата геостратегическа игра. Световните дела се уреждат от САЩ и Русия, категоричен беше Христов.

Сделката на ЕС с Турция е срамна. Реджеп Ердоган няма интерес да пусне бежанците през България. Гърция участваше в този маскарад и спечели. Европа се показа като мекотело. Виктор Орбан се превръща в любимец на прогресивната и мислеща общественост. Той е единственият светъл лъч в Европа, разкри социологът.

Европа е загубила своята субектност. Тя няма икономически, политически и военни ресурси да промени това. Аз мисля, че Доналд Тръмп няма да стане президент. Според мен ще бъде избрано по-малкото зло - Хилари Клинтън. Това обаче ще означава влошаване на отношенията с Русия. Клинтън е сред най-ярките "ястреби" при демократите. Добрите демократи винаги са започвали войните на САЩ, а лошите републиканци са били принудени да ги завършват и да минимилизират загубите, завърши доц. Христов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3553 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.23 | 18:47

2
смело си раздавайте титли и дипломи , пък някой може и да повярва на казаното

2016.03.23 | 18:25

1
Не се иска много мозък, за да разбереш, че човекът е прав!

Добави коментар

Водещи новини