Срещата на папа Франциск с руския патриарх Кирил в Куба - едновременно религиозен и стратегически же

  • 09 февруари 2016 12:58

  • 1843
  • 6
Срещата на папа Франциск с руския патриарх Кирил в Куба - едновременно религиозен и стратегически же
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск ще направи абсолютно нововъведение, като се срещне в петък с водача на влиятелната Руска православна църква патриарх Кирил далече от Европа, в дълго време изолирана от международната общност комунистическа Куба. Срещата ще е един едновременно религиозен и стратегически жест.

Франциск смята, че пред лицето на "Трета световна война на части" трябва да се "изграждат мостове" - било то с Китай (който папата подчертано уважи с пространно интервю миналата седмица) или с Русия, която играе ключова роля в Близкия изток и се изявява като закрилник на християните в Изтока.

Както и Китай, "Русия може да даде много", казва Светият отец пред в. "Кориере дела сера". Да не се пропуска възможност "да се градят мостове" е основен принцип на папата. Разговорът с близкия до Кремъл московски патриарх, който би могъл да продължи два-три часа, също има тази функция, пише БТА.

Хорхе Берголио е приемал вече два пъти във Ватикана президента Владимир Путин, в чието лице вижда ръководителя на ключова страна за установяването на мир в Сирия и целия Близък изток.

Вестта миналата седмица за предстоящата историческа среща предизвика изненада. Тя е била подготвена в пълна секретност, тъй като до края имаше риск някои висши представители на патриаршията, враждебни към всяка идея за "единство" и към всякакво сближаване с Рим, да я провалят.

И така, на път за Мексико в петък самолетът на папата ще направи междинно кацане на летище "Хосе Марти" в Хавана за продължителна среща с православния патриарх, докато той е на посещение в Куба.

Президентът Раул Кастро заяви, че за него е голяма чест да посрещне отново аржентинския папа. Хорхе Берголио посети Куба през септември миналата година преди да отиде в САЩ. Това беше първият силен знак, след като Светият престол положи усилия за помиряването между САЩ и режима на Кастро.

Кубинският режим, запазил привилегированите си отношения с Москва от епохата на Студената война, изглежда иска да отдаде дължимото и на папата, улеснявайки тази среща със силно свързан с Кремъл религиозен водач.

Две свързани цели

Това ще е четвъртият случай, когато папа стъпва на острова на Свободата след посещението на Йоан-Павел Втори през 1988 г., което прави Куба една от страните, обсипвани с най-много внимание от Католическата църква.

За първи път след Великата схизма през 1054 г. между източните и западните християни водачът на Католическата църква (с 1,2 милиарда покръстени вярващи) и ръководителят на най-голямата Православна църква (с паство от 130 до 150 от общо 250 милиона православни) ще се срещнат на неутрален терен. Това е резултат от продължили десетилетия усилия на Ватикана, дълго време блокирани от патриаршията, която се опасяваше от католически прозелитизъм, и затруднени от украинския конфликт, в който гръко-католиците са на страната на правителството в Киев.

Противно на всички прогнози, тази историческа среща на върха няма да се състои нито в Европа, нито в Близкия изток, където живеят преобладаващата част от православните християни. "Помирение на европейското християнство, но отвъд европейските граници: начин да се покаже, че равновесната точка на Църквата се намира другаде", в Латинска Америка, отбелязва в тази връзка "Кориере дела сера".
Срещата преследва две големи цели: световния мир и екуменизма (обединяването, единството на всички християнски църкви). Папата иска да постигне напредък в единението както с православните, така и с протестантите, смятайки, че това ще е в полза на мира.
Историческа декларация от шест страници ще бъде подписана от двамата религиозни водачи. Всяка дума в нея е претеглена и премислена.

Франциск изтъква факта, че християните воюват заедно срещу ислямисткия радикализъм. Когато говори за християнските мъченици, от Сирия до Нигерия, той често използва израза "кръвен екуменизъм", подчертавайки, че те са мишена защото са християни, а не защото са католици, православни, протестанти или англиканци.

"Темата за гоненията на християни ще е централна. Настоящата ситуация в Близкия изток, Северна и Централна Африка и няколко други района, където екстремистите подлагат на същински геноцид християнското население, изисква реална съгласуваност между християнските църкви", призна Руската православна църква.

Последвайте канала на

1843 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.02.12 | 18:28

6
ТОВА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ НА 21 ВЕК, ДОБРЕ ЧЕ СЕ СЛУЧВА В НАЧАЛОТО ДА ВЕКА. СВЕТЪТ ЩЕ ТРЪГНЕ В ПРАВИЛНА ПОСОКА.

2016.02.12 | 18:28

5
Вековното разделение трябва да спре, Християните обединени по целия свят! Амин!

2016.02.12 | 18:28

4
Е какъв да е педераст рязан!

2016.02.12 | 18:28

1
Интересно какъв е този, който цъка минуси?

2016.02.12 | 18:28

3
цъка минуси защото до нищо хубаво няма да доведе срещата

2016.02.12 | 18:28

2
АМИ ОЧЕВИДНО АНТИХРИСТ ОТ НАГЛОТО ПЛЕМЕ

Добави коментар

Водещи новини