Саудитска Арабия е купувач №2 на белгийско оръжие

  • 09 декември 2015 10:43

  • 1554
  • 0
Саудитска Арабия е купувач №2 на белгийско оръжие
© gettyimages

Саудитска Арабия е вторият по мащаб купувач на оръжие, произведено в Белгия. Това съобщават местни медии, като се позовават на официален доклад на дружествата за специална продукция във Валония.

Рияд миналата година е купил белгийско оръжие за 397 милиона евро и това е три пъти повече спрямо 2013 година. Сред най-големите големите клиенти на белгийското оръжейно производство са също Катар и Обединените арабски емирства. Най-големият купувач е Канада, а САЩ са клиенти със скромни покупки.

На основата на тези данни Саудитска Арабия се оказва вторият по мащаб търговски партньор на Валония. За южния белгийски регион оръжейното производство е основен поминък след края на мащабния добив и преработка на полезни изкопаеми. За миналата година във Валония е било произведено оръжие за три милиарда евро и това е увеличение от 838 процента спрямо 2013 г., сочат данните.

След атентатите в Париж от 13 ноември и последвалите антитерористични операции в Белгия, белгийското правителство начело с Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в и парламентарните партии обсъждат преосмислянето на отношенията със Саудитска Арабия. Федералните власти признаха открито, че Рияд е проводник за разпространението на радикален ислям.

Предстои да бъде взето решение дали да бъде разтрогнат договорът с Рияд за наем на централната джамия в Брюксел, дали да бъдат отменени сделки за продажба на оръжие, както и инвестиционни намерения на саудитците за близо четири милиарда евро в пристанището на Антверпен.

Последвайте канала на

БТА
1554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини