Историк: И САЩ, и Русия имат интерес от подобряване на отношенията си

  • 28 септември 2015 14:56

  • 2743
  • 5
Историк: И САЩ, и Русия имат интерес от подобряване на отношенията си
© gettyimages (архив)

И САЩ, и Русия имат интерес от подобряване на отношенията си. Големи очаквания не могат да бъдат правени, но същевременно има податки, че и двете страни имат интерес от тласкане на събитията в Близкия изток в посока, която да е положителна за международната общност.

Това каза в интервю за БНР историкът доц. Костадин Грозев по повод предстоящата среща на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в Ню Йорк. Според него от официалните изказвания на руските дипломати личат опити на Москва да създаде под своя егида антитерористична коалиция, в която САЩ остават донякъде изолирани. "В последните дни в Ню Йорк тече един много активен процес на дипломация. Има раздвижване в триъгълника "Москва – Вашингтон – Пекин". Като се съчетае и с "Ислямска държава", и с онова, което Обама направи във връзка с иранската ядрена програма. 70-годишнината от създаването на ООН е подходящ повод за тласкане напред и на световната дипломация", допълни той.

"Барак Обама тръгна с големи надежди и стремеж да покаже активна политика, но същевременно реалностите в Близкия изток се оказаха доста по-сложни от кабинетните построения във Вашингтон. В тази връзка се стигна до едно затлачване на американската външна политика и особено на опитите за едновременно и дипломатическо, и военно решение на проблемите. Все пак в речта, която Обама ще произнесе днес, е много вероятно дипломацията да вземе връх. На този фон е много интересна вчерашната заявка на Франция за една по-активна политика. С началото на военните операции на Франция срещу "Ислямска държава", Франция очевидно играе и в единия, и в другия лагер и търси начини най-малкото да не остане изолирана от намирането на трайно решение в региона", каза още Грозев.

Водещите кандидати за президент на САЩ от Републиканската партия в момента са извън голямата дипломация и нямат много голям опит във външната политика, коментира експертът. Въпреки това идването на такъв човек в Белия дом може да даде рестарт на външната политика на страната, завърши Грозев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2743 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.09.29 | 10:05

1
Чудя се на този редактор,дето пуска глупостите да се пиша в този сайт?Дали не е самия редактор?
мoдepaтop

2015.09.30 | 13:22

5
За да не се чудят руските подлоги, по-добре да се качат в една ладичка и към Новосибирск.
FM

2015.09.29 | 11:10

4
Модераторе, дръж го здраво и недей да хапеш.
FM

2015.09.29 | 11:08

3
Путин в Зоологическата градина, наречена САЩ.
Любомир Ангелов член на ПП АТАКА

2015.09.29 | 10:05

2
От Атака сме добри, от ми.нети устата ни гори. Ние сме руски подлоги, и всичките сме дроги. Пу.ткин в рубли ще ни плаща, и хуя гордо ни поклаща. Волен искаше по пет, ама Пу.ткин за ми.нет. Сидера Ага хуя му съзря, и веднага устата му за фелацио узря. Ех на Варадеро ще почина аз, щото Пу.ткин ще ме сцепи пак от раз. Чуколина тъжно гледа от страни, иска му се Волен да смени. И той за рублички да свири, на Варадеро да се вири. :))))

Добави коментар

Водещи новини