Белите мечки мигрират все повече на север заради климата

  • 14 януари 2015 14:42

  • 1442
  • 1
Белите мечки мигрират все повече на север заради климата
©

Няколко големи популации на бели мечки бавно са преместили естественото си местообитание към островите на север от континенталната част на Канада, които задържат арктическия лед за по-дълго през лятото, според ново научно изследване, което прогнозира, че миграцията, свързана с изменението на климата, ще продължи.

Проучването, публикувано по-рано този месец в списание PLoS ONE, се основава на ДНК проби, взети от близо 2 800 бели мечки, населяващи САЩ, Русия, Канада, Гренландия и Норвегия, пише dnevnik.bg.

Изследователите са проследили промените в генетичните прилики между мечките от четирите области.

Популации от източната арктическа зона на Канада и морските региони до Източна Гренландия и Сибир са се преместили към Канадския архипелаг, известен още като Арктическия архипелаг, където ледът издържа много по-дълго време.

Каналите между островите на архипелага са известни като Северозападния пасаж и се разглеждат като ценен морски път след топенето на ледовете.

Районът, който е привлякъл най-голям брой бели мечки, е на север от континентална Канада, близо до Нунавут и Северозападните територии. Той се състои от повече от 36 хиляди островa и обхваща повече от 1 400 000 кв. км.

Миграцията е започнала по време на последните 1-3 поколения на хищниците, или между преди 15 и 45 години, твърди Елизабет Пийкок от Геологическата служба на САЩ, водещ автор на изследването.

"Мечките избират тази област, защото ледът е по-устойчив през лятото заради морските течения, сложната география и хладните северни географски ширини", казва Пийкок.

Канадският архипелаг може да послужи като бъдещо убежище за белите мечки, които разчитат на арктическите ледове, за да пресичат между земни маси, за да търсят храна и да се чифтосват, според изследователите.

От 1979 г. насам, площта, покрита от лед в Арктика през есента, е намаляла с повече от 9% на десетилетие до 2010 г., заявиха изследователите, като добавят, че неотдавнашно моделиране на климата прогнозира, че преди средата на 21 век в Арктика ще има лета без почти никаква ледена покривка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бялата мечка

2015.02.11 | 00:02

1
Иаз ще имигрирам заради мизерията в България

Добави коментар

Водещи новини