Съдбата на планетата се решава в Перу

  • 09 декември 2014 11:49

  • 3396
  • 4
Съдбата на планетата се решава в Перу
©

В Лима от 1 до 12 декември се провежда годишната конференция COP-20 на ООН по въпросите за изменение на климата.

На такива конференции става на първо място дума за глобалното затопляне и делегатите от 196 страни вече не една година се опитват да съгласуват общите мерки, които биха позволили предотвратяването на по-нататъшното му развитие, пише "МегаВселена".

Сегашната конференция приближава с още крачка света към нов климатичен договор, който трябва да се приеме следващата година в Париж, за да влезе в сила към 2020 година.

Макар много експерти да отбелязват, че на преговорите на ООН по въпросите за климата по-голяма роля играят политиката и икономиката, отколкото науката, все пак в основата на всички вземани решения лежи оценката на Международната група от експерти по изменение на климата (IPCC), според която за 95% от това, което се случва с нашата планета, е виновен човекът.

В полза на тази гледна точка говорят най-различни изследвания, провеждани във всички региони на земното кълбо, и на най-различни обекти, включващи и мониторинг на температурата на въздуха и водата, както и анализ на измененията на ареалите на животните и растенията. Но не само учените, а и политиците все повече се убеждават в това, че влиянието на човека върху околната среда става все по-голямо.

Ако оставим всичко, както си е, качеството на живот ще се влошава с всяка година. Колебанията на температурите на въздуха създават не само дискомфорт, агресивно поведение изостряне на много болести, но и множество проблеми за селското стопанство, природата и като следствие – върху икономиката като цяло.

За да избегне климатичните неприятности, на света ще му се наложи здраво да се потруди. Така съгласно обнародвания на COP-20 Отчет по разликите в нивото на адаптация разходите на развиващите се страни по борба с измененията на климата ще бъдат 2-3 пъти по-големи, отколкото се смяташе по-рано, и могат да превишат 500 млрд. долара годишно.

Както отбелязва Аахим Щайнер, ръководител на Програмата на ООН по околна среда, последствията от измененията на климата вече трябва да се отчитат в националните бюджети. От друга страна, нарастващата финансова тежест върху обществото трябва да привлече повече внимание към проблема и така да ни предпази от още по-големи икономически неприятности.

За да бъде спрян ръстът на средногодишната температура в пределите на два градуса по Целзий, към края на XXI век човечеството трябва напълно да се е отказало от използването на изкопаеми горива, смятат експертите на IPCC.

Ще успеем ли да направим необходимия технологичен и етичен скок? Сега става ясно, че запасите на въглеводородни ресурси не гарантират икономическа и политическа стабилност, така че текущата ситуация вероятно ще стане аргумент в полза на развитието на алтернативна енергетика.

Дали международната общественост ще намери общ език по съдбата на цялата планета, ще стане ясно в края на седмицата, когато преговорите в Лима приключат.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3396 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.21 | 15:17

4
Кутията на Пандора. Вече няма как.

2016.03.21 | 15:16

2
2020 е късно. Парите които се дават за войни и подържане на несправедливост и неравенство трябва да се дават за наука и технологии. Вече сме преминали точката от която няма връщане. Само новите технологии ще ни спасят като човечество.

2016.03.21 | 15:16

3
Напротив. Точно новите технологии докараха това на човечеството и трябва да се учим да живеем без тях. Защото земята ще ни накаже като ни подложи на всякакви бедствия и ще трябва да се справяме без технологии.

2016.01.27 | 15:52

1
Na alchnite kapitalisti i glupavi polititsi ne im puka za horata,no kogato lipsata na kislorod pocnhe da gi davi,shte bade veche kasno,jalko shte bade za vsichki ni, no veroqtno tova zaslujavame....

Добави коментар

Водещи новини