Над 35 млн. души живеят в робство, сочи изследване

  • 18 ноември 2014 08:35

  • 1243
  • 2
Над 35 млн. души живеят в робство, сочи изследване
©

Повече от 35 милиона души в света живеят в различни форми на съвременно робство – принудителен труд, трафик на хора, принудителни бракове, дългово робство и сексуална експлоатация, установи ново изследване на австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation.

Изданието на Индекса на глобално робство за 2014 г. сочи, че в сравнение с миналата година броят на робите се е увеличил с 23%, като част от увеличението се дължи на по-високото качество на ползваните данни и подобряване на методологията, пише dnevnik.bg.

Пет страни "отговарят" за 61% от робството по света, въпреки че различни форми се срещат във всички 167 изследвани държави. Индия остава на първото място, като там "поробените" са 14.29 милиона души, следвана от Китай (3.24 милиона), Пакистан (2.06 милиона), Узбекистан (1.2 милиона) и Русия (1.05) милиона.

Най-голям процент от населението живее в робство в Мавритания (4%), следвана от "Узбекистан" (3.97%), Хаити (2.3%), Катар (1.36%) и Индия (1.14%).

"Повечето хора мислят, че робството е явление от отминала епоха, или пък че съществува само в страни, разкъсвани от войни и бедност. Данните ни сочат, че съвременно робство съществува във всички държави. Всички сме отговорни за съществуването на робството и за мъченията, на които са подложени човешки същества заради него", коментира председателят на Walk Free Foundation Андрю Форест.

"Първата стъпка в борбата с робството е измерването му. След като вече разполагаме с тази информация, трябва всички ние – правителства, бизнес и гражданско общество – да се заемем и да сложим край на тази най-тежка форма на експлоатация", добавя той.

Страните, които полагат най-много усилия за борба със съвременното робство са Холандия, Швеция, САЩ, Австралия. Според изследването обаче само три правителства – САЩ, Бразилия и Австралия вземат реални мерки за борба с робството във фирмите, които поемат държавни поръчки и при доставчиците на фирмите, които работят в страните им.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1243 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.25 | 01:05

2
Българите сме роби на комунизма

2014.11.21 | 19:12

1
Balgarite sa robite v EU !

Добави коментар

Водещи новини