Руският газ би спасил много китайци

  • 21 май 2014 09:32

  • 2619
  • 3
Руският газ би спасил много китайци
©

Президентът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 преговаря вчера в Шанхай за доставки на десетки милиарди кубика руски газ в течение на 30 години, но договор все още не е подписан, посочва печатът в Москва.

Сензационна новина нарича "Росийская газета" предложението на Путин да се въведе нулев данък за добив от газовите находища, от които ще се доставя горивото за Китай. Пекин изрази готовност да премахне вносните мита за руския газ, напомня вестникът. Щом руският "президент лично се ангажира с въпроса, значи сме близо до окончателна договореност", коментирал ръководителят на Роснефт Игор Сечин. Той изразил обаче надежда Китай да предложи на Русия участие в разпределителните мрежи на своя пазар чак до крайните потребители.

Според "Комерсант" личното включване на Путин в газовите преговори с Китай сочи и "един вид нарастващ натиск отвътре върху неотстъпчивите руски преговарящи - всички разбират, че е време най-сетне да приключат нещата около този договор".

Препъникамък обаче е въпросът за цената на газа, пише "Независимая газета". Пекин настоявал за цена, приемлива за населението и промишлеността на Китай - имало данни, че е искал по-ниска цена от тази на руския газ, доставян в Европа. Китайската компания се мотивирала с ниската стойност на каменните въглища, използвани
сега в региона. Тези условия са неизгодни за Русия с оглед колосалните инвестиции, необходими за разработка на находище и изграждане на газопровод, обяснява всекидневникът.

Според експерти не е убедителен аргумент и цената на въглищата в Северен и Североизточен Китай. Защото са 80 на сто от използваните там горива и основен източник на замърсяване в региона. Големите градове в тази част от страната, включително Пекин, често буквално се задушават от пушеци. А дългосрочните газови доставки биха станали същинско спасение за хората от индустриално развития регион, твърди руското издание.

Последвайте канала на

БТА
2619 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петканов

2014.11.12 | 12:51

3
Китайците искат цена от 250, а руснаците от 350-400. Къде ги видя тия 100 долара не знам.
FM

2014.06.20 | 17:56

2
За АЗИЯ ще има Руска газ, но за ЕВРОПА забравете.
seastar

2014.06.12 | 14:15

1
Китай предложил России поставлять газ бесплатно, в обмен на гарантию территориальной целостности РФ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини