10 терористични атаки, които се провалиха

  • 05 май 2014 15:36

  • 2566
  • 3
10 терористични атаки, които се провалиха
© Getty Images

През 1999 г. кандидат-терористът Ахмед Ресам пълни колата си с експлозиви и тръгва към границата на Канада със САЩ. Но в момента, в който към него се приближава митничар, той се паникьоса и хуква да бяга. Ресам не е единственият терорист, чийто опит е бил осуетен.

През години след 11 септември 2001 г. стотици терористични атаки срещу САЩ не са успели. И това са само опитите, за които знаем, публично документирани чрез новини, статии и официални брифинги. Действителният брой на тези атаки вероятно е много по-висок.

Барутната атака през 1605 г.

Мислите си, че терористичните заговори са модерно явление? През 1605 г. може би първата в съвременната история терористична атака е планирана във Великобритания. Въпреки че мотивите са неясни, смята се, че това е опит да се възстанови католицизма чрез убийството на протестантския крал на Англия.

Петима мъже планират да взривят Камарата на лордовете на 5 ноември 1605 г., когато кралят също трябва да присъства на заседанието й. След анонимно писмо от „благороден католик“ сградата на парламента е претърсена. Един от членовете на групата - Гай Фокс, е открит в мазето под парламентарните трибуни. До него е намерен барел с барут.

Петимата конспиратори, включително Фокс, са признати за виновни и екзекутирани. Главите им са разнасяни из Лондон, забучени на пики. И днес 5 ноември е празник във Великобритания, наричан Guy Fawkes Day или Bonfire Night.

Терористът по бельо

Това е терористичен заговор, в който 23-годишният Умар Фарук Абдулмуталаб получава високи оценки за творчество. На Коледа през 2009 г. нигериецът успява да мине през охраната на летището със скрити в бельото експлозиви и да се качи на полет от Амстердам за Детройт. След като вече е на борда на самолета, Абдулмуталаб се скрива под одеяло и се опитва да взриви бомбата.

Седящите наблизо пътници обаче чуват силни пукащи звуци, идващи от интимната му област, която избухва в пламъци, след като бомбата се поврежда. Няколко пътници успели да заловят Абдулмуталаб, който е арестуван от властите. По-късно той разкрива пред ФБР, че е носил бельото-бомба в продължение на три седмици, за да свикнете с него. Смята се, че именно това е довело до неизправността му. Абдулмуталаб получава няколко доживотни присъди за неуспешната атака.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2566 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.05.23 | 17:21

3
заглавието трябва да е 10 успешни инсценировки от ционистите с цел нападане на чужди територии и отнемане на ресурсите им със сила
717

2014.05.06 | 10:24

2
Какво означава "няколко доживотни присъди" ? До живот си е до живот, защо в САЩ може да има повече от доживотна присъда?
невиждан терор въведен

2014.05.05 | 18:44

1
вероятно по повод тази равносметка околната среда подава че за да въведат жестоки остро терористични и диверсионни лични документи осигуряващи постоянно следене обемно прослушване и увреждане на милиарди преродени при нас са направени няколко показни кървави акта ..освен трилионите долари ограбени от странит е членки на оон чрез внедряването на все по жестока античовешка техника контролирана вече от древни и съвременни врагове домогващи се до ликвидация на всички..Та сега престъпниците от полицейската мафия освен трилионите долари печалби отчитат че всеки момент поне пет милиарда преродени като домашни хора в нашия общ дом се следят увреждат и подслушват непрекъснато

Добави коментар

Водещи новини