Гледането и четенето на новини е опасно за здравето

  • 11 декември 2013 18:48

  • 1552
  • 0
Гледането и четенето на новини е опасно за здравето
©

Учени от Калифорнийския университет установиха, че гледането, слушането и четенето на травмиращи новини може да се окаже пагубно за цялостното здраве на хората.

Изследването е било проведено заради въздействието на медиите върху нивото на стреса, оказван върху аудиторията по време на терористичните атаки срещу Световния търговски център и бомбения атентат по време на маратона в Бостън, пише "Новинар".

„След шест часа медийно отразяване атаките предизвикват много по-високи нива на стрес у зрителите, отколкото при прякото въздействие при терористичните нападения”, се посочва в изследването.

Втрещената аудитория започва да изпитва симптоми на остър стрес (натрапчиви мисли, усещане като на ръба, избягване на напомняния на събитието и чувство за пълна незаинтересованост) с всяка нова подробност и лоша новина, дошла от телевизията, социалните медии, печата или радиото.

За сравнение хората, преживели на живо травмиращите събития, с времето започват да се успокояват, допълват учените.

Изследването стига до сходни заключения с проучването, проведено от Silver след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и войната в Ирак. Тогава психолозите установиха скок във физическите и психическите заболявания до три години след инцидентите сред хората, които не са били пряко изложени на трагичните събития. Изследването обаче засягаше само телевизионното влияние върху аудиторията.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини