Афганистан, Северна Корея и Сомалия са най-корумпираните страни

  • 03 декември 2013 07:10

  • 1593
  • 4
Афганистан, Северна Корея и Сомалия са най-корумпираните страни
©

Афганистан, Северна Корея и Сомалия са определени като най-корумпираните страни в света, докато Дания и Нова Зеландия са с най-слаба корупция според годишния индекс на организацията "Трансперънси интернешънъл", предаде АФП.

Неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", чиято централа се намира в Берлин, посочва, че държавните служители в близо 70 процента от страните създават сериозен проблем заради продажността си. Освен това нито една от изследваните 177 страни през 2013 година не е получила отлична оценка. Всяка година "Трансперънси интернешънъл" публикува индекс на възприятието за корупцията сред политическите партии, полицията, съдебната система и държавните служби във всички страни - бич, който подкопава развитието и борбата срещу бедността, отбелязва АФП.

"Най-силно корупцията засяга най-бедните", коментира пред АФП Фин Хайнрих, един от авторите на изследването. "Това е изводът от класацията: най-корумпираните страни са най-бедните, а в тях най-много страдат най-безпаричните. Тези страни никога няма да излязат от бедността, ако не се борят с продажността", допълва Хайнрих.

Сред страните, които са отбелязали най-голямо отстъпление от предишните си позиции в индекса 2013, са Сирия, разкъсвана от гражданска война, Либия и Мали, обхванати от остри военни конфликти през последните години. "Корупцията много често съпътства разпадането на една страна, както можете да видите в Либия и Сирия, където корупцията най-силно се е разраснала", коментира експертът от "Трансперънси интернешънъл".

Трите страни в дъното на индекса - Афганистан, Северна Корея и Сомалия - получават осем точки, докато лидерите Дания и Нова Зеландия имат 91. В опашката - между 10 и 19 точки - са Ирак, Сирия, Либия, Судан и Южен Судан, Чад, Екваториална Гвинея, Гвинея-Бисау, Хаити, Туркменистан, Узбекистан и Йемен.

Във върха на класацията - между 80 и 89 точки - наред с Дания и Нова Зеландия са Люксембург, Канада, Австралия, Холандия, Швейцария, Сингапур, Норвегия, Швеция и Финландия.

Последвайте канала на

БТА
1593 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
:)

2013.12.16 | 16:00

3
За Северна Корея е лъжа. Тази лъжа е вмъкната по нареждане на американците, а нашите подлоги са готови на всичко за да им угодят. В Северна Корея има смъртно наказание и за най-малкото разстрелват, така че едва ли някой ще си сложи главата в торбата по този начин. Американците и българските им слуги си мислят, че ние, обикновените българи, пасем трева и ядем доматите с коловете.

2013.12.30 | 05:30

4
Прав си. Пасете трева, но само ако имa. Tръните са ви в повече. А колците - те струват пари.
РУМНО

2013.12.13 | 03:14

2
Уви, 99% от българите пасат трева и ядат доматите с колците! Само едва 1 % се замислят за истинското положение на нещата. Но 1% нищо не могат да направят. Освен да си дигнат чукалата и в странство.

2013.12.07 | 19:39

1
KORUPCIATA E KURVA GOTOVA DA IZCHUKA VSEKI PO VSIAKO VREME NA VSIAKO MIASTO NEZAVISIMO OT NEGOVIAT PROIZHOD POL I VUZRAST ILI RELIGIOZNA PRINADLEGNOST

Добави коментар

Водещи новини