Жените поставили отпечатъка си върху 2012 г. (снимки)

  • 26 декември 2012 08:47

  • 2210
  • 0
Жените поставили отпечатъка си върху 2012 г. (снимки)
© Getty Images/Guliver

Монарх, канцлер, първа дама, първа приятелка, първа жена президент, бивша съпруга, холивудска кинодива, бързоразвиваща се кинодива, писателка, пънкарка, топлес активистка, опозиционна лидерка, тийнейджърка, милиардерка, технологично мамче, злощастна първескиня - това са жените, които според френския в. "Фигаро" оставиха своя отпечатък върху изминалата 2012 г.

Монархът е британската кралица Елизабет Втора, която тази година бляскаво отбеляза 60-годишнина от възкачването си на престола и която почти в края на годината разбра, че ще става прабаба на пряк наследник на британската корона, бъдещото бебе на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Канцлерът е естествено Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Въпреки че мнозина в Европа я мразят заради политиката й на икономии, в Германия тя очевидно се радва на голяма подкрепа, защото в началото на този месец беше избрана за нов лидерски мандат на управляващата партия Християндемократически съюз с 97,94 процента от гласовете на избирателите. Това е най-сериозното й постижение, откакто Меркел ръководи тази политическа сила и е индикация, че тя ще спечели нов канцлерски мандат на изборите догодина. Не случайно в Германия мнозина наричат Меркел мути /мамо на немски/.

Първата дама е Мишел Обама, която в навечерието на американските президентски избори беше с по-висок рейтинг отколкото Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, борещ се за втори мандат. Именно активното участие на Мишел Обама в кампанията се смята за една от причините за успеха на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Мишел Обама не се поколеба за целите на тази кампания да изпълнява какви ли не чудеса по време на телевизионни емисии, в които гостуваше, като въртене на обръч или правенето на лицеви опори.

Първата приятелка е спътницата в живота на новия френски президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 - Валери Трирвильор. Тя си спечели скандална слава с туит в подкрепа на политически противник на бившата спътница в живота на Оланд - Сеголен Роаял, както и със съдебните си спорове с няколко лъскави френски списания заради нейни ваканционни снимки по бански и с издателски къщи заради нейни скандални биографични книги. Неотдавна Валери призна обаче, че й е трудно да следва ритъма на президентския начин на живот и че за нея президентството на половинката й е било като скок с парашут.

Първата жена президент е южнокорейката Пак Гън-хе, която преди броени дни спечели президентските избори в Южна Корея.Слабичката и елегантна Пак е отраснала в президентския дворец в Сеул по време на 18-годишното управление на баща й Пак Чон-хи, който идва на власт през 1961 г. с военен преврат. Левицата в родината й обаче не може да се примири с победата й, защото я смята за дъщеря на жесток диктатор.Това вещае трудно бъдеще за първата жена президент на Сеул.

Бившата съпруга е Нкосазана Дламини-Зума, бивша жена на президента на Южна Африка Джейкъб Зума. През юли тя стана първата жена начело на Комисията на Африканския съюз. Преди това в родината си тя беше министър за здравеопазването и на външните работи. По професия е педиатър и се зарече на новия пост да работи за обединението на френско и англоговорящите африкански народи.

Холивудската кинодива е Мерил Стрийп, която тази година грабна трета награда Оскар за най-добра женска роля за превъплъщението й в персонажа на желязната лейди Маргарет Тачър в биографична лента за нея. Стрийп има зад гърба си десетки номинации за престижното отличие и когато получаваше Оскар-а се пошегува, че американците ще си кажат "Пак ли тя спечели".

Бързо развиващата се кинодива е Кирстен Стюарт, прочула се с участието в сагата Здрач. Само на 22 години тя се озова на върха
на класацията на сп. "Форбс" за най-високоплатена актриса и детронира Анджелина ДжолиАнджелина Джоли Анджелина Джоли Войт е американска актриса и бивш модел. Анджелина е дъщеря на американския. Това богатство най-вероятно я утеши по време на медийното й линчуване заради връзка с женен режисьор, за която тя си призна открито.

Писателката е британската майка Ерика Леонард или Е. Л. Джеймс, която си спечели световна слава с еротичните си романи от серията Петдесетте нюанса. Само от първия том от цикъл - "Петдесет нюанса на сивото" - вече са продадени 65 милиона екземпляра.

Пънкарката е Надежда Толоконникова, която се превърна в лицето на руската пънк банда Пуси райът, обвинена в хулиганска проява и насаждане на омраза на религиозна основа заради пънк молитвата си срещу Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в московския храм Христос Спасител през февруари. Надежда и нейната колежка Мария Альохина получиха 2 години затвор в трудова колония и вече излежават присъдите си. Колежката им Екатерина Самуцевич се отърва с условна присъда. Но когато хората говорят за Пуси райът, в съзнанието им изниква именно лицето на Надежда, дипломираната философка и млада майка на 4-годишна дъщеря.

Топлес активистката е Инна Шевченко, член на украинската група Фемен, известна с разголените си протести из различни точки на планетата. През август тя разряза демонстративно руски православен кръст в знак на подкрепа за пънкарките от Пуси райът и беше заплашена със съдебно преследване в родината си. Това я принуди да избяга във Франция, където основа тренировъчен лагер за нови Фемен активистки.

Опозиционната лидерка е Аун Сан Су Чжи, която през април влезе в парламента на Мианма след години на затвор и домашен
арест. За първи път от две десетилетия Аун Сан направи и международна обиколка и през юни получи в Осло Нобеловата си награда за мир, присъдена й още през 1991 г.

Тийнейджърката е 15-годишната пакистанка Маляля Юсуфсай, която защитаваше правото на пакистанските момичета да ходят на училище и беше наказана от талибаните с атентат, при който едва оцеля. Сега тя се лекува във Великобритания, ще има доживотна
охрана, а по едно време дори се говореше, че тя е номинирана за Нобеловата награда за мир.

Милиардерката е Джина Райнхарт, австралийската наследничка на мини, чрез които натрупа богатство от 24 милиарда евро. Това не я прави алтруистка и през септември тя прецени, че австралийските миньори получават прекалено високи заплати и нае африкански миньори, които да й работят за по 2 евро на ден.

Технологичното мамче е шефката на Яху Мариса Майър, която беше открадната от Гугъл. Благодарение на нея акциите на Яху скочиха, а точно в началото на директорската си кариера Майър роди и първото си дете. Последва светкавично майчинство, тя отсъства от за много кратко време и после се върна обратно на работа, което породи критики по неин адрес.

Злощастната първескиня е Савита Халапанавар, 31-годишна жителка на Ирландия. В края на октомври тази зъболекарка отиде в болницата на Голуей със съмнения за начало на аборт в 17-ата седмица от бременността. Но в съответствие с ирланската конституция медицинският екип й отказа прекратяване на бременността с мотива, че ударите на сърцето на плода все още можели да се доловят. След два дни на агония младата жена почина в резултат на сепсис. Тази трагична гибел породи множество демонстрации и накара Ирландия да преосмисли законодателството си в областта на абортите и да се реши на стъпката да разрешава прекратяването на бременността в случай на опасност за живота на майката.

Спортистката е американската ски шампионка Линдзи Вон. След като спечели за четвърти път Кристалния глобус за постиженията си, тя отправи необичайно предизвикателство, като предложи да се състезава наравно с мъжете в смесени дисциплини. Международната ски федерация отхвърли това нейно искане, но офертата й все още е в сила.

Последвайте канала на

БТА
2210 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини