Атеисти се оплакват от дискриминация

  • 10 декември 2012 15:54

  • 919
  • 0
Атеисти се оплакват от дискриминация
©

Всички са чували за дискриминация по религиозен признак.

Малцина обаче знаят за дискриминация на онези, които не принадлежат към нито едно вероизповедание. В доклад на Международния съюз на атеистите и хуманистите се посочва, че техни привърженици са обект на преследване в много части на света заради изповядваните принципи.

В някои мюсюлмански държави безверниците ги очакват строги, а често и брутални наказания, твърди документът. Дори в Западна Европа и САЩ атеистите са смятана за аутсайдери, за сметка на привилегированото положение на вярващите. В "Свобода на съвестта 2012 " се подчертава съществуването на закони, ограничаващи правото на живот на атеистите. Те са ограничени в правата на изразяване на своите възгледи и дори сключването на брак. Невярващите имат ограничен достъп до обществените образователните институции, до работа в бюджетната сфера, а в някои случаи критиката на религията е криминализирана.

Организацията посочва, че в Афганистан, Иран, Малдивите, Пакистан, Саудитска Арабия и Судан последователите на атеизма дори могат да се лишат от живота си заради убежденията си. В Бангладеш, Египет, Йордания, Индонезия и Кувейт атеизмът е приравнен със светотатството.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
919 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини