Страните от Западна Африка обсъждат план за въоръжена интервенция в Мали

  • 11 ноември 2012 19:18

  • 768
  • 0
Страните от Западна Африка обсъждат план за въоръжена интервенция в Мали
©

Военната опция срещу въоръжените ислямисти в Мали е необходима, за да се избегнат вредните последици за цяла Африка, заяви нигерийският президент Гудлък Джонатан на откритата днес в Абуджа извънредна среща на върха на Икономическата общност на западноафриканските държави, предаде Франс прес.

Очаква се представителите на 15-те страни в общността и на други африкански държави като Мавритания и Алжир да одобрят проект, който ще бъде предаден на Съвета за сигурност на ООН чрез Африканския съюз до края на ноември.

Интервенцията ще се основава на резолюция на ООН (. . .) за изгонване на бунтовниците и анархистите, превърнали обширни райони от северната част на Мали в зона на беззаконие. Длъжни сме да направим това, за да предотвратим вредни последици не само за Мали, а и за Западна Африка и целия африкански континент, подчерта той.

Проектът, който бе завършен в петък в Абуджа от министрите на отбраната и на външните работи на западноафриканските страни и който африканските лидери трябва да одобрят, предвижда разполагането на сили от 5500 войници, включително от страни извън икономическата общност, посочва източник от организацията.

Мали - най-бедната страна в Западна Африка - тъне в хаос след военния преврат, с който през март тази година беше свален президента Амаду Тумани Туре. Възползвайки се от анархията, туарегски бунтовници, съюзили се с ислямисти, завзеха пустинната северна част на страната.

От края на юни тази обширна територия се контролира изцяло от три ислямистки групировки: "Ал Каида в ислямския Магреб", "Ансар Дине" и Движението за единство и джихад в Западна Африка, които усърдно налагат ислямския закон - шериата.

Последвайте канала на

БТА
768 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини