Бившият разузнавач номер на Муамар Кадафи лежи болен от рак в затвора

  • 08 ноември 2012 09:09

  • 697
  • 0
Бившият разузнавач номер на Муамар Кадафи лежи болен от рак в затвора
©

Абдула ас Сенуси, бившият шеф на разузнаването от режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, лежи в затвор в Либия, болен от рак на бъбреците и без достъп до адвокати, каза днес дъщеря му, цитирана от Ройтерс.

Сенуси, който навремето всяваше страх у либийците, избяга в чужбина по време на въстанието, но бе заловен в Мавритания и екстрадиран в Либия през септември. Дъщеря му Сара Сенуси нарече екстрадирането отвличане и призова за провеждане на справедлив процес срещу баща й. "Не съм говорила с него от 60 дни, а не пускат при него и адвоката му", каза 27-годишната Сара Сенуси в телефонно интервю от тайно място. По думите й правозащитни организации многократно са настоявали техни представители да посетят затворника, но им било отказвано. Тя добави, че баща й не разполага в затвора с необходимите му лекарства и че не се знае дали му се оказва медицинска помощ.

Смята се, че Абдула ас Сенуси е главният виновник за умъртвяването на над 1200 затворници в затвора "Абу Селим" през 1996 г. Именно арестът на адвокат, действащ от името на близките на жертвите, предизвика през февруари миналата година началото на бунта, свалил след гражданска война режима на Кадафи.

Международният наказателен съд и Франция, които подозират Сенуси, че е участвал във взривяването през 1989 г. на самолет на "Ер Франс" над Нигер с 54 жертви, също искат да го съдят. А САЩ желаят го разпитат за извършения от либийски агенти през декември 1988 г. бомбен атентат в самолет на "ПанАм" над Шотландия, при който загинаха 270 човека, твърдят дипломатически източници пред Ройтерс.
 

Последвайте канала на

БТА
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини