Либия празнува една година от падането на Кадафи

  • 24 октомври 2012 06:37

  • 683
  • 1
Либия празнува една година от падането на Кадафи
©

Либия отбеляза вчера първата годишнина от падането на режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, съобщи Ройтерс.

Продължаващите сражения в един от бастионите на бившия диктатор помрачиха тържествата. Стотици либийци изпълниха улиците на Бенгази, за да отпразнуват юбилея. Те призоваха източният град - люлка на миналогодишното въстание - да стане икономическата столица на Либия, след като бе пренебрегнат по времето на Кадафи. Мъже, жени и деца се отправиха към футболен стадион, където се състоя тържествен концерт. Малка група протестира за кратко пред хотел по повод насилието в Бани Уалид, където проправителствени милиции продължават да атакуват бившата крепост на Кадафи. Хиляди семейства избягаха от града, за да се спасят от насилието.

В Триполи празничното настроение достигна своя пик вечерта, когато автомобили, от които се развяваше либийското знаме и се разнасяше патриотична музика, изпълниха улиците сред засилени мерки за сигурност. "Площадът на мъчениците", където се събраха стотици семейства, бе озарен от фойерверки. "Една революция е трудно нещо и има своите проблеми, но въпреки несигурността днес ние сме по-добре, отколкото преди една година," заяви столичанката Муна Абделсалам, дошла на площада с дъщерите си.
 

Последвайте канала на

БТА
683 1

Коментари 1

Добави коментар
Любопитен

2012.10.29 | 14:13

1
И какво по-точно празнуват? Това, че вече могат да се избиват помежду си както си искат? Или - може би ще ни върнат парите, които ни дължат?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини