Американци измъчвали опоненти на Муамар Кадафи

  • 06 септември 2012 14:39

  • 592
  • 0
Американци измъчвали опоненти на Муамар Кадафи
©

Американските разузнавателни служби измъчвали противници на убития на 20 октомври Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, пише вести.ру.

Правозащитната организация Human Rights Watch получи документи, свързани с изтезанията в периода 2003 – 2011 г. В доклада се посочва: САЩ са поднасяли на тепсия враговете на Кадафи. При това има доказателства, че служителите на западните служби са измъчвали заподозрените в тероризъм либийци. Правозащитниците обвиняват за мъченията най-вече администрацията на предишния президент Джордж Буш-младши.

В доклада са включени и показания на бившия ръководител на гвардията на Джамахирията Халид аш Шериф, който две години е бил задържан в американски лагер в Афганистан. "Там потапяха главата ми във вода за 40 секунди", посочва дисидентът. По-рано Вашингтон призна за използването на този метод за получаване на признание, като посочи, че продължителността на потапянето на главата не е продължавало повече от това време.

Human Rights Watch призова сегашният държавен глава Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият да започне мащабно разследване по случая.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини