Египет ще изгради хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво в първата си атомна електроцентрала

  • 14 юни 2024 09:59

  • 415
  • 0
Египет ще изгради хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво в първата си атомна електроцентрала
© Getty images (архив)

Египетската агенция за ядрените електроцентрали е изпратила до агенцията за регулиране на ядрената и радиологичната безопасност искане за разрешение за изграждане на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво до сто години, съобщи онлайн изданието на списание “Иджипт Тудей”, цитирано от БТА.

При тази технология ядрените отпадъци обикновено се затварят в метални контейнери, поставени в бетонни силози.

Агенцията за регулиране на ядрената и радиологичната безопасност вече одобри терена за хранилището в първата египетска атомна електроцентрала “Дабаа”, която се строи от руската корпорация “Росатом” на брега на Средиземно море.

Стойността на съоръжението е 28,75 милиарда долара. Около 85 процента се финансират от Русия чрез заем с 3-процентна годишна лихва, който Египет ще изплаща за срок от 22 години.

Кайро и Москва подписаха споразумение за осъществяване на проекта през 2017 година, а строителните работи започнаха през юни 2022 година. Според плановете централата ще заработи с пълния си капацитет от 4800 мегавата до 2030 година. Неин собственик ще бъде Управлението за атомни електроцентрали на Египет (NPPA).

Египет удължи с един час спиранията на тока

Москва определя атомната електроцентрала “Дабаа” като най-значимия пример за руско-египетско сътрудничество след Високата асуанска язовирна стена през 60-те години на миналия век.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини