Африканският национален конгрес клони към правителство на националното единство в РЮА

  • 06 юни 2024 14:52

  • 312
  • 0
Африканският национален конгрес клони към правителство на националното единство в РЮА
© Getty images (архив)

Африканският национален конгрес (АНК) клони към опит за формиране на южноафриканско правителство на националното единство с широк спектър от политически сили, съобщи партията днес, посочвайки резултатите от парламентарните избори от миналата седмица, когато загуби управляващото мнозинство, предаде Ройтерс.

АНК управлява страната от края на апартейда през 1994 г., но гласоподавателите го наказаха заради широко разпространената бедност, безработица, престъпност и корупция и честите прекъсвания на електрозахранването.

 Все още най-голямата партия, но вече без възможност да управлява самостоятелно след вота на 29 май, АНК води преговори с пет политически сили, вариращи от подкрепящия свободния пазар Демократичен алианс (ДА) до марксистката „Борци за икономическата свобода“ (БИС), съобщи представителката на АНК Маленги Бенгу-Моцири на пресконференция в Йоханесбург .

„В момента разговорът клони към правителство на националното единство, защото именно това ни казва народът на Република Южна Африка (РЮА)“, заяви тя, допълвайки, че националния изпълнителен комитет на АНК утре ще обсъди вариантите.

Управляващата РЮА партия падна от власт след 30 години начело на страната

Бенгу-Моцири каза, че АНК се стреми да обедини обществото зад бъдещото правителство и да приключи преговорите за по-малко от седмица.

„Срещаме се с всички партии и разчитаме на идеи как заедно да придвижим страната си напред“, заяви тя и изключи оттеглянето на президента на РЮА и председател на АНК Сирил Рамапоса като условие от другите партии за участие на преговорите.

Междувременно Ройтерс, цитирана от БТА, съобщи, че гласоподавателите, политиците и финансовите пазари гадаят кои партии ще формират следващото национално правителство.

АНК ще получат 159 мандата в 400-местния парламент, докато ДА ще получат 87. Новата популистка партия "Умконто ве сизве" ("Копие на нацията") , водена от бившия президент Джейкъб Зума, получава 58 места, БИС – 39, консервативната Партия на свободата „Инката“ – 17, а крайнодесният Патриотичен съюз – 9 места.

Бизнесът и инвеститорите биха предпочели АНК да сключи коалиционно споразумение с ДА, защото подкрепят бизнеса и настояват за отменяне на част от политиките на управляващата партия в подкрепа на чернокожото население.

БИС предлага национализиране на мините и банките и преразпределяне на земята от белите към чернокожите фермери, което е отхвърляно от пазарите и частния сектор.

Междувременно Бенгу-Моцири заяви, че АНК се е свързала с партията на Зума "Умконто ве сизве", но е била отпратена. „Вратите ни остават отворени“, заяви тя.

Зума беше принуден да се оттегли от президентския пост през 2018 г. след поредица от корупционни скандали. Сега той е непримирим враг на Рамапоса.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини