Контрабандният износ на злато от Африка расте

  • 30 май 2024 16:15

  • 354
  • 0
Контрабандният износ на злато от Африка расте
© Getty Images/Guliver

Няколкостотин тона злато поемат всяка година от Африка по посока Дубай, без да са били декларирани, а след това биват "законно" реекспортирани към други страни, се твърди в доклад на швейцарската неправителствена организация "Суисейд" (Swissaid), цитиран от Франс прес.

В доклада, озаглавен "По следите на африканското злато", "Суисейд" твърди, че ежегодно от Африка контрабандно се изнасят между 321 и 474 тона първично обработено злато на стойност между 24 и 35 милиарда долара. Според неправителствената организация феноменът се разраства и за периода 2012 - 2022 г. контрабандният износ се е удвоил.

Африка е континентът, в който се добива най-много злато, а водещи по добив са Гана, Южна Африка, Мали и Буркина Фасо.

Златото играе решаваща роля за африканските икономики като източник на доходи за милиони миньори и за самите държави, но е и "инструмент за финансиране на въоръжени групировки" и "причина за сериозни нарушения на човешките права и влошаване на околната среда", посочва "Суисейд".

Швейцарската организацията подчертава и негативната ролята на Дубай, който е международен център на търговията със злато, от който африканското контрабандно злато поема към много страни по свето, включително и към Швейцария.

Цената на златото с нов исторически връх

Според изчисления на "Суисейд" през 2022 г. повече от 66 на сто от златото, внесено в Обединените арабски емирства от Африка, е било изнесено контрабандно от африканските страни. Златото пристига със самолет в Дубай, "в ръчен багаж или в багажното отделение, на борда на редовни полети или с частни самолети".

В града има много ателиета за обработка на злато и няколко хиляди търговци на благородни метали и скъпоценни камъни. От Дубай африканското злато поема към Швейцария, която според "Суисейд" е "втората страна, внасяща най-много африканско злато след ОАЕ", но също и към Индия.

Швейцарското законодателство приема последното място на обработка на златото като място на произход, така че златото, пристигащо в Швейцария, практически не се проследява като идващо от Африка, обяснява докладът.

Проучването на "Суисейд" обхваща периода от 2012 до 2022 г. и е базирано на статистически данни, събрани от 54 африкански държави, по-специално чрез кръстосване на данните за производството на злато и тези за официалния износ и внос, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини