ГМО комари се борят с маларията

  • 27 май 2024 11:16

  • 300
  • 1
ГМО комари се борят с маларията
© Pixabay

Генетично модифицирани (ГМО) комари бяха пуснати в източноафриканската страна Джибути с цел да помогнат в борбата с маларията, предаде Си Ен Ен, цитирано от Нова.

Джибути е една от най-малките държави в Африка, с малко над един милион жители. Тя се бори с драматичното увеличение на случаите на малария, рязко скочили от 27 през 2012 г. до повече от 70 000 през последните години, по данни на СЗО.

Здравният орган отдава нарастването на появата на „Anopheles stephensi”, инвазивен азиатски вид комар, който пренася смъртоносната болест.

Техниката включва освобождаване на генетично модифицирани мъжки комари в дивата природа, които да се чифтосват с женските преносители на заразата. Въведеният ген не позволява на женското потомство да оцелее до зряла възраст, като ефективно намалява популацията на комари, пренасящи малария. Мъжките комари не хапят и следователно не могат да пренасят болестта.

Чакат ни облаци от комари през лятото!

Същият вид комари е открит в Етиопия и Сомалия и представлява сериозна регионална заплаха. Повечето комари, предаващи малария в Африка, се размножават в селските райони. Но „Anopheles Stephensi” процъфтява в градска среда, засилвайки предизвикателствата пред общественото здраве за предимно градския периметър на Джибути.

В глобален план на инфекциите от малария, Африка представлява 96% от смъртните случаи от болестта в света през 2021 г., според СЗО.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 11:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини