40 бели носорога са върнати в дивата природа

  • 17 май 2024 22:16

  • 899
  • 1
40 бели носорога са върнати в дивата природа
© Gettyimages

40 бели носорога, живели доскоро в частен имот, са върнати в дивата природа в Южна Африка, съобщи БТА. 

През септември миналата година южноафриканецът Джон Хюм продава частния си парк, в който отглеждал носорози, за да ги опази от бракониери, на неправителствената организация „Африкански паркове“ (African Parks). Хюм е богат бизнесмен на осемдесет години, който посвещава около петнадесет години и милиони долари за спасяването на животните от бракониерство. 

„Африкански паркове“ стана собственик на около 7800 хектара земя и 2000 бели носорога, което представлява 15% от световната популация на тези животни. Организацията е свързана с британския принц Хари и управлява около двадесет защитени парка на континента. 

Кения предприема мащабен проект за преместване на носорози

„Амбициозният план е за връщане на 2000 бели носорога в защитени зони на континента и ще бъде осъществен през следващите десет години“, се казва в съобщение на неправителствената организация, цитирано от АФП. „Първата стъпка е даряването на 40 бели носорога на резервата Munywana в източната провинция Квазулу-Натал.“ 

Южноафриканското правителство подкрепя проекта. 

Южна Африка е дом на почти 80% от световната популация на белия носорог, която понастоящем се оценява на по-малко от 13 000 екземпляра. Страната се е превърнала в огнище на бракониерство. То е задвижвано от търсенето от Азия, където роговете на животните се използват в традиционната медицина заради предполагаемия им терапевтичен ефект.

По данни на правителството през 2022 г. в страната са убити 448 носорога.      

Последвайте канала на

Мая Йорданова
899 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 11:06

1
❤️ Г­­о­р­е­­­щ­­и­ ­­­м­о­м­­и­ч­е­т­­­а­­­ ­­­в­и­­­ ­­о­­­ч­а­­­к­в­а­т ­­­-­­ X­1­­8­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини