Протести в Египет срещу президента

  • 24 август 2012 21:50

  • 459
  • 0
Протести в Египет срещу президента
©

Няколко хиляди египтяни се включиха днес в първия голям протестен митинг срещу президента Мохамед Морси, който е ислямист. Те обвиниха него и движението му "Мюсюлмански братя", че се опитват да монополизират властта, предаде Асошиейтед прес.

Главният протест в Кайро събра около 3000 души, много по-малко от участниците в масовите демонстрации, довели до свалянето на предшественика на Морси - Хосни Мубарак, или в неотдавнашните митинги срещу военните, взели властта след свалянето на Мубарак, отбелязва Асошиейтед прес.

Демонстрантите тръгнаха от различни посочи и се събраха пред президентския дворец.

Протести днес имаше и в пристанищния град Александрия, и в други египетски градове. Макар в тях да не участваха много хора, те са показателни за страховете, които буди у мнозина египтяни президентът ислямист и отразяват дълбокото разделение в египетското общество по въпроса за бъдещето на страната.

В протестите в Кайро участваха главно привърженици на стария режим или на запазването на светския характер на държавата. Нямаше ги обаче младите хора, които бяха толкова активни по време на въстанието, свалило Мубарак.

Като се изключат някои дребни сбивания, в Кайро демонстрациите бяха мирни. Но в Александрия близо хилядата протестиращи бяха нападнати от група хора, въоръжени с ножове и тояги.

Няколко души бяха ранени, някой в тълпата пусна сълзотворен газ.

Последвайте канала на

БТА
459 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини