Сомалия одобри споразумение в областта на отбраната с Турция

  • 22 февруари 2024 09:24

  • 383
  • 1
Сомалия одобри споразумение в областта на отбраната с Турция
© Getty images (архив)

Правителството и парламентът на Сомалия одобриха днес споразумение с Турция в областта на отбраната на фона на спор на Могадишу с Адис Абеба за морско споразумение, което според Сомалия застрашава суверенитета ѝ, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Съгласно 10-годишното споразумение Турция, която е близък съюзник на Сомалия, ще помогне за защитата на сомалийските брегове и също така ще възстанови военноморските сили на държавата от Африканския рог", каза президентът Хасан Шейх Мохамуд пред репортери след заседание на парламента.

„Споразумението, внесено в парламента вчера, се отнася единствено до сътрудничеството между Сомалия и Турция в морската отбрана и икономика, то по никакъв начин не е насочено към подклаждане на омраза или вражда с друга държава или правителство“, каза той.

През януари Етиопия разгневи Сомалия, като подписа споразумение с отцепилия се регион Сомалиленд, което ще осигури на Етиопия, която няма излаз на море, отдавна желания излаз на море.

Сомалиленд, който се отдели от Сомалия през 1991 г., граничи с Червено море, а това е гореща точка на сигурността и стратегически морски коридор не само за африканските държави и арабските страни от Персийския залив, но и за световни сили като САЩ, Китай и Русия.   

"Сомалия изрази  ясна позиция, че суверенитетът и териториалната цялост на Сомалия никога не могат да бъдат предмет на преговори и това доведе до историческото споразумение днес“, каза заместник-министърът на отбраната Абдифатах Касим.

Турция, която е член на НАТО, има близки отношения със Сомалия и е неин водещ икономически партньор, особено в секторите на строителството, образованието и здравеопазването, както и във военното сътрудничество.

В Сомалия също така се намира най-голямата турска военна база и тренировъчно съоръжение.

В продължение на две десетилетия Сомалия е подвластна на "Аш Шабаб", мощен клон на "Ал Каида", което я превръща в една от най-опасните държави в света.

Самоубийствен атентат в Сомалия взе живота на най-малко 16 души

За разлика от нея Сомалиленд е сравнително мирна територия, макар че неотдавна по източната ѝ граница имаше сблъсъци.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.22 | 10:35

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини