20 души ще се борят на изборите за президент на Сенегал

  • 22 януари 2024 14:34

  • 660
  • 1
20 души ще се борят на изборите за президент на Сенегал
© Getty images (архив)

Конституционният съвет на Сенегал публикува окончателен списък с 20 кандидати за президентските избори на 25 февруари, в който не са включени двама известни опозиционери - Усман Сонко, който в момента е в затвора, и Карим Уейд, син и министър на бившия президент Абдулайе Уейд, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

В списъка са включени кандидатът на президентския лагер, министър-председателят Амаду Ба, бившите правителствени ръководители и опоненти Идриса Сек и Махамед Бун Абдала Дион, бившият кмет на Дакар Халифа Сал и Басиру Диомайе Диахар Файе, представен като кандидата, заместващ Сонко.

43-годишният Файе, член на разпуснатата партия на Сонко, също е задържан, но все още не е съден. Той се намира в затвора от април 2023 г. за "неуважение към съда" и "клевета срещу конституиран орган", свързани с пост във Фейсбук.

Усман Сонко е централната фигура в спора с властите, продължил повече от две години и довел до няколко епизода на смъртоносни размирици. Изключването на популярния сред младежите кандидат, смятан за един от фаворитите на президентските избори, беше очаквано. Съветът отхвърли кандидатурата му с мотива, че на 4 януари е бил осъден за клевета и е получил шестмесечна условна присъда по дело срещу министър, който е бил член на президентския лагер.

През юни Сонко беше признат за виновен по две други дела - за развращаване на непълнолетен. През юли му бяха повдигнати и други обвинения за призоваване към бунт, престъпно сдружаване, свързано с тероризъм и подкопаване на държавната сигурност - дело, което все още е висящо. Според самия опозиционер това е заговор, целящ да му попречи да участва в президентските избори следващия месец.

Кандидатурата на Карим Уейд беше счетена за "недопустима" поради двойното му френско и сенегалско гражданство, уточни Конституционният съвет.

Лют екшън в парламента на Сенегал: Летят столове, удрят си шамари

Последвайте канала на

Валери Зайцев
660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.22 | 15:40

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини