Бербок: Египет и Германия споделят позицията, че ивицата Газа и Западният бряг принадлежат на палестинците

  • 09 януари 2024 13:21

  • 889
  • 1
Бербок: Египет и Германия споделят позицията, че ивицата Газа и Западният бряг принадлежат на палестинците
© Getty Images

Египет и Германия споделят позицията, че ивицата Газа и Западният бряг принадлежат на палестинците, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1985

Бербок, която е на посещение в Кайро, посочи, че страданията на палестинците в Газа не може да продължават повече и че сега трябва да се предприемат конкретни мерки, с които да се гарантира, че хуманитарната помощ стига до жителите на блокираната палестинска територия. 

Международната общност е длъжна да уреди ситуацията в областта на сигурността в ивицата Газа след края на войната и в бъдеще реформираната Палестинска автономна власт трябва да играе ключова роля, изтъкна тя. 

Египетският външен министър Самех Шукри каза от своя страна, че непосредствените приоритети на този етап са прекратяване на огъня, решаване на въпросите в областта на сигурността и осигуряването на хуманитарна помощ, като подчерта, че трябва да се предотврати разселването на хора.

Бербок подчерта, че Израел е длъжен да защитава палестинците на Западния бряг

"Всички стъпки, предприети от Израел, имат за цел да доведат до разселване", посочи Шукри и допълни, че не може 2 000 000 палестинци да останат в капан. "Съществува илюзията, че се полагат усилия за предотвратяване на разселването, но ние не сме видели реални усилия в тази посока", предупреди той. 

Бербок, която вчера посети Израел и Ливан, заяви, че бойците на "Хамас" трябва да сложат оръжие. 

Израел каза, че войната в Газа навлиза в нова фаза на по-целенасочени военни действия след масовите бомбардировки, които опустошиха анклава и убиха повече от 23 000 палестинци по данни на местните здравни власти.

При нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, в отговор на което бе предприета израелската военна операция, бяха убити около 1200 души според информация на израелското правителство, отбелязва БТА.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
889 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.09 | 17:07

1
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. То.ва лека.рство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини