Заради липса на депутати – Сомалия остава без власт

  • 20 август 2012 11:06

  • 445
  • 0
Заради липса на депутати – Сомалия остава без власт
©

Изборите за сомалийски президент, които трябваше да бъдат днес, бяха отложени за неопределено време, предаде АП.

Причината африканската страна да остане без ръководител е липсата на достатъчно депутати в местния парламент, които трябваше за изберат президент за пръв път 1960 г, когато Сомалия получи независимост от Великобритания и Италия.

Сомалия престана да съществува като единна държава през 1991 г., когато падна режима на Мохамед Сианд Баре, управлявал повече от 30 г.. ООН признава за единствен легитимен представител на сомалийците федералното правителство в Могадишу, което контролира само някои части от страната.

В североизточната част след падането на Баре независимост обяви Сомалиленд. В южните части на страната действа крилото на Ал Кайда Аш Шабаб.

В края на юли започнаха заседанията на Учредителното събрание, което трябваше да избере 275-те члена на новия парламент и да започне предаването на властта. Законодателите, от своя страна, трябваше да изберат президент. Държавният глава трябваше да да назначи кабинет.

Корупцията и изборните нарушения доведоха, че заетите места в парламента са 225. днес законодателите ще положат клетва, но кога ще изберат президент все още не е ясно, защото всички кресла трябва да са заети.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини